Назад

Парковете с работно време, отварят ги за деца и спорт

27.04.2020 г., стр. 2-3

Ползването на пейки и детски площадки остава забранено

Парковете с работно време, отварят ги за деца и спорт

Семействата с хлапета могат да се разхождат от 9.30 до 18.30, кучета и джогинг след това

Борисов: "Ако се спазва дисциплината този риск е разумен"

Мария Нинова

5 седмици след като всички паркове в страната бяха затворени, градските градини ще бъдат отворени, но с работно време. Те ще работят от 9.30 и 18.30 часа за родители с деца, а в останалото време ще могат да се ползват за спорт и разходки на домашни любимци. Това е записано в заповед на здравния министър Кирил Ананиев, с която бе отменена забраната за разходка в градските градини.

Предложението за облекчаването на мярката е на кмета на София Йорданка Фандъкова, която се обърнала с идеята към премиера Бойко Борисов и Националния оперативен щаб. Премиерът и столичния градоначалник, заедно с шефа на щаба ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, които заедно инспектираха организацията за пускане на хора в Южния парк.

Децата може да бъдат придружавани от двама възрастни, уточни Фандъкова и допълни, че става въпрос за разходки на до 12-годишните малчугани.

По отношение на бременните жени Фандькова заяви, че няма проблем да се разхождат в същото време.

„Препоръчваме да не се прави много масово, защото целта е да предпазим хората“, обяви Фандъкова. Извън този часови диапазон в парковете ще може да влизат хора, които разхождат кучета и спортуват самостоятелно. Кметът обясни, че остават забраните за събиране на повече от двама възрастни, както и пиенето на алкохол. Детските площадки, пейките и съоръженията също не може да се ползват.

„Целта не е хората да не сядат, а да не се докосват повърхности“, каза Фандъкова и допълни, че тези правила са формулирани на база на всички правила в европейските градове. Вело и конни патрули ще следят за спазването на мерките и осъществяването на контрола. „От нас зависи дали и колко това ще продължи“, каза кметът. Премиерът Бойко Борисов обясни, че промяната няма да се отнася само за София, а и за другите градове.

„Ако се спазва дисциплината този риск е разумен. Ако не се спазва парковете ще бъдат спрени както пазарите. Моля обществото за дисциплина и ред“, апелира Борисов. Той каза, че ако мярката за парковете работи добре ще се мисли и за отваряне на планините. „Възложил съм и за планините около градовете също да се подготви подобен ред. Като имаме претенции, че сме гражданско общество, дисциплинирано, мислещо това е прекрасен момент да го покажем“, коментира министър-председателят.

Борисов уточни също, че заповедта за парковете ще бъде променена днес, а всеки кмет да си решава откога да направи организацията. Фандъкова допълни, че ако здравният министър Кирил Ананиев промени заповедта, София е в готовност от понеделник да отвори големите паркове.

Заповедта на здравния министър пък излезе в неделя следобед и с нея се разрешава посещенията на градски паркове и градини на деца до 12 години. Малчуганите трябва да бъдат придружавани от родителите си или член на семейството, но те не трябва да бъдат повече от двама души. Разходките могат да се случват между 9,30 ч. до 18,30 ч. всеки ден.

Собственици на кучета, но не повече от един, пък могат да разхождат домашните си любимци до 9,30 ч. и след 18,30 ч. всеки ден.

Посещенията на градски паркове и градини трябва да се осъществяват при стриктното спазване на противоепидемичните мерки. Задължителни са носенето на предпазни маски, спазването на физическа дистанция от 2,5 метра, влизането в и излизане от парковете и градските градини през обозначените за целта места, както и придвижването по обозначените маршрути.

Забранява се консумацията на алкохол на територията на парковете и градините. Гражданите трябва да избягват контакт с повърхности, в т.ч. сядане на пейки и тревни площи, както и да съблюдават всички противоепидемични мерки и указания на лицата, изпълняващи служебните си правомощия.

Остава в сила забраната за посещения на спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места. На база заповедта на министъра на здравеопазването, кметовете на общини следва да създадат необходимата организация за прилагане мерките, съобразно спецификите на съответните градски паркове и градини на територията на общините.

По-късно Столичната община публикува маршрутите, по които ще бъде разрешено движението в големите паркове в София.