Назад

Първа градска и още 2 общински болници в София също ще лекуват коронавирус

08.04.2020 г., стр. 10

Лаборатория за PCR тестове откри и „Александровска“

Даринка Илиева

„Разкриваме още едно отделение за лечение на пациенти с C0VID-19 в общинска болница -10 легла в Първа градска болница. Отделението по пулмология вече е преоборудвано в отделение за лечение на заразени с коронавирус“. Това съобщи във фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Така Първа МБАЛ става втората общинска болница след Втора МБАЛ, в която ще се лекуват болни от коронавирус. В двете общински лечебни заведения има общо 20 легла.

„Осигурен е отделен вход, така че болницата да продължи и лечението на други пациенти. Създадена е организация за дезинфекция след всяка линейка и са проведени обучения на персонала, който ще се грижи за болните. Екипът на отделението вече започна дежурства.

Разговарях с директора на болницата проф. Димитров, д-р Вълев, д-р Михалова и д-р Витков, които поемат отделението, за наличните защитни костюми и лични предпазни средства", добавя Фандъкова.

„Готови сме да започнем работа. Очакваме първите пациенти. Възможно е това да стане още днес (вчера - б.а.). Зависи от Столичната РЗИ“, обясни пред „24 часа“ директорът на Университетска Първа МБАЛ - София“, проф. Цвето-мир Димитров.

Логистичният център на София към момента разполага с достатъчен брой защитни костюми и маски, увери Фандъкова. Очакват се доставки на още предпазни средства, включително и за многократна употреба. С тях ще се подпомага и работата на общинските болници, в които се разкриват отделения за пациенти с COVID-19.

„Предстои разкриването на още две отделения за заразени с COVID-19 - в Четвърта градска болница с 5 легла и в Пета градска - с 10 легла плюс 2 интензивни“, пише още Фандъкова. До момента във Втора градска болница са преминали 14 пациенти, Фандъкова напомня, че там благодарение на проф. Иво Петров и дарение от кметове на райони от ГЕРБ - СДС е внедрена високотехнологична система за телемедицина. Специални устройства, поставени върху пациентите, следят в реално време физиологичните показатели, а данните се проследяват и в медицинския център на „Сити Клиник“.

Навръх световния ден на здравето - 7 април, от Александровска болница обявиха, че там се разкрива нова лаборатория за PCR тестове за коронавирус. Там ще може да се правят до 250 теста на ден, но само за пациенти на болницата или на проби, изпратени от други болници. Свободно тестване на желаещи хора няма да се прави.