Назад

Отварят на 10 септември "Околовръстното" от „Горубляне“ до „Младост“21.08.2020 г., с. 8

 

Отварят на 10 септември "Околовръстното" от „Горубляне“ до „Младост“

Движението ще е в едно платно, докато не се изгради разширението

 

Христо Николов

Спряното напълно на 14 юни движение по Южната дъга на "Софийското околовръстно" между „Горубляне“ и „Младост“ ще бъде възстановено на 10 септември, съобщиха в четвъртък от Агенция „Пътна инфраструктура“. То се наложи заради събарянето на стария опасен надлез над река Кална, която минава през „Младост“ и под досегашния път.

В средата на юни движението започна да се отбива - транзитният трафик, идващ от „Струма“, „Тракия“ и „Хемус“, се отклоняваше по Северната тангента, а локалният трябваше да обикаля през „Младост“ и улицата, която свързва „Младост“ с „Горубляне“, което образуваше големи тапи в жилищния комплекс и по пътя за Панчарево.

В момента на мястото на стария надлез е изграден нов и е готова към 80% от инженерната инфраструктура. Движението ще бъде само по едно платно от две ленти, както беше и преди разширението. Когато целият участък бъде разширен, на „Горубляне“ и на кръстовището с „Младост“ ще има пътни възли, а целият участък между „Младост“ и началото на „Тракия“ ще е с по две платна, всяко с по 3 ленти за движение в посока, разделителна ивица между тях и още две локални платна и тротоари. В окончателен вид участъкът от "Околовръстното" трябва да е готов през октомври – ноември 2021 г. Търгът за разширението бе спечелен от ГБС.

До 2021 г. вече би трябвало да е почнало разширението и на участъка между „Бояна“ и „Люлин“, което ще превърне цялото "Околовръстно" на столицата в път с габарити на магистрала.