Назад

50 маймуни във ВИП стаи в Зоопарка

07.10.2020 г., с. 9

 

50 маймуни във ВИП стаи в зоопарка

Откриват днес новият им дом в София

Гибоните със собствена къща, макаците са хамаци

 

МИЛЕНА ДИМИТРОВА

Маймуните в столичния зоопарк отново ще радват малчуганите. След повече от две години ремонт животните вече се ширят в изцяло нов дом, в който има уникални съоръжения, които ги няма в нито един зоопарк на Балканите.

Днес обновеният сектор „Примати“ ще бъде открит. Маймуните ще се радват на клетки, които са поне 10 пъти по-големи от предишните. Вътре пък са аранжирани с много приспособления за забавления, по които да се катерят и да лежат. Те ще се радват и на много зеленина.

Живот

Новите заграждения ще приютят 50 маймуни от 10 вида. Там ще живеят 4 вида макаци, повикани, лангури, капуцини, два вида мармозетки, котешки лемури и гибони, които са най-малките човекоподобни маймуни. Те ще обитават 14 външни заграждения, а гибоните ще разполагат със собствена къща.

Абсолютно се забранява да се хвърля храна и да се чука по стъклата, да се подават предмети и т.н., припомнят от зоопарка.

Наскоро бърнестата мечка Лиам щеше да загуби живота си заради подхвърлянето на солети и бисквити. За тези животни хлябът е абсолютно забранен, той ги убива директно, да не говорим за зрънчовците, пуканките, бисквитите, които се хвърлят от посетителите. Преди години маймуни от столичния зоопарк развили диабет от прекалена консумация на сладко и подхвърлянето на бонбони, обясниха от зоопарка.

Хранене

В природата се храни основно с мравки, термити, кореноплодни и плодове. Неправилното хранене може да я убие, защото води до развитие на рак на жлъчните канали. Въпреки всички усилия, които полагаме, за да спазваме менюто, назначено ѝ от зоопарка в Лайпциг, се оказа, че нашата мечка се разболя и щеше да умре заради това, че част от посетителите хвърлят нерегламентирано храна. Не хранете животните, не са гладни и не просят храна, призовават от столичния зоопарк.