Назад

От следващата седмица отварят Витоша за разходки

29.04.2020 г., стр. 8

Скоро връщат платеното паркиране

Отваряне на национален парк Витоша за разходки през следващата седмица обмислят в Столичната община.

Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в предаването „Лице в лице" по 6ТВ. „Това зависи от всички нас, от нашата отговорност, защото знаем какво се случи с пазарите, след като ги отворихме за първи път от обявяването на пандемията. Буквално ни трябват няколко дни, за да видим как се справяме с парковете и се надявам да можем да получим това разрешение другата седмица да отворим и планината за разходки", заяви Фандъкова.

Паркове

По думите й поведението в парковете е задоволително към момента. Заради мащабния ремонт на Западния парк майките с колички не могат да се възползват от възможността за разходки, защото алеите са разкопани. Заради това се планира от днес да бъде отворена градинката „Света Троица". Подготвя се също и организация на движението и за парк "Възраждане".

"Идеята е поетапно да отваряме града", заяви Фандъкова. Освен това от другата седмица е възможно да бъде възстановено поетапно платеното паркиране в центъра на столицата. Причината е, че много от живеещите там се оплакват от хаоса с паркираните коли.

Бюджет

"Предложих първа актуализация на бюджета на София, която е внесена в комисиите, защото със сигурност ще се наложи още една, когато имаме по-ясни данни и по-точни прогнози. Очаквам това да се случи след първото полугодие", обясни Фандъкова. "Към този момент намаляваме приходите на общината с 23,4 млн. лв. и съответно разходите", посочи тя. Докладът за актуализацията на бюджета ще бъде обсъден на утрешната сесия на общинския съвет. „При силно негативен сценарий могат да се очакват допълнителни промени в бюджетните параметри на Столичната община и за следващата 2021 г., които към момента не могат да бъдат предвидени", се посочва в него.