Назад

От догодина зелената зона за паркиране в София ще работи и в събота от 10 до 18 ч.

13.11.2020 г., с. 15

 

ОТ 2021 Г. В СОФИЯ

Плащаме за зелена зона и в събота

От догодина зелената зона за паркиране в София ще работи и в събота от 10 до 18 ч.

 

Това реши Столичният общински съвет, след като прие вчера промени в Наредбата за организация на движението в града. Освен работното време зелената зона ще разшири и обхвата си с над 1000 нови места в два квартала - „Иван Вазов“, в района около пазара, и „Яворов“, между Румънското посолство, бул. „Шипченски проход“ и ул. „Акад. Людмил Стоянов“. Обособени ще бъдат 880 места за платено паркиране в „Иван Вазов“ и 210 в „Яворов“.

Стикер

С промените в наредбата се въвежда и електронен винетен стикер за зоните за платено паркиране. Документите, проверката, плащането и активирането стават дигитални. На шофьорите, чиито автомобили нямат годишен технически прегледат, ще се отказва винетен стикер.

Въвежда се и ограничение за броя автомобили, които могат да се регистрират в зоните от едно домакинство. Досега се полагаха винетки за преференциално паркиране на три коли от едно жилище, а вече броят им ще бъде намален на две.

За хората с увреждания, ползващи инвалидните места за паркиране, се въвеждат облекчения. Отпада задължителното ходене по комисии, както и няма да се изисква нито един документ, който общината сама издава и има служебна информация за него.

Промени

Първоначално в наредбата бе заложено синята зона да бъде разширена повече от двойно - от 5000 на 12 000 места, като „отхапе“ част от зелената. Освен това синята зона се предвиждаше да работи и в неделя. Тези промени обаче засега се отлагат.

„Отказахме се от разширяването на синята зона заради усложнената обстановка с коронавируса и не е моментът да се натоварват хората с резки промени“, обясни един от вносителите на промените и зам.-председател комисията по транспорт към Общинския съвет Зафир Зарков.