Назад

От 4 януари пускат от първи до четвърти клас в училище, за големите предстои решение


18.12.2020 г., с. 4

 

Отварят школàта, детските градини и яслите

Малките на училище по решение на родителите

От 4 януари пускат от първи до четвърти клас в училище, за големите предстои решение

Подават заявления за учене от разстояние

 

Присъственото обучение в клас за начален курс от 1. до 4. клас се възстановява от 4 януари. Отварят също детските градини и яслите. По решение на родителите обаче децата могат да останат и да учат от вкъщи. Това  се разбра от думите на просветния министър Красимир Вълчев по време на редовния брифинг на щаба вчера.

"Важно е да подчертаем, че родителите, в резултат на направените промени в Закона за предучилищното и училищното образование, имат възможност, ако решат, да задържат децата си вкъщи, като подадат заявление за обучение в електронна среда от разстояние. В момента имаме над 1000 такива заявления", обясни Вълчев. При такова желание на родителите се предоставя компесаторно обучение от училището и това е начинът да се направи изключение от принципа на задължителност и класно-урочния принцип, който предполага всички деца да са в час или в една класна стая, уточни той.

Такива заявления се подадат по здравословни причини на детето или на член от семейството, както и по семейни причини. Механизмът бе извоюван в началото на учебната година от родители, които искаха да имат. избор дали да пуснат децата си в клас по време на пандемия.

Междувременно остава и възможността училищата сами да решават дали да бъдат онлайн, за да има възможност за реакция при заболели учители и ученици.

От 5. до 12. клас засега остават на дистанционно обучение, което ще продължи поне още седмица след нова година. Очаква се днес да се вземат решения как те поетапно да бъдат върнат присъствено в училище.