Назад

Още 280 000 лв. глоба за „Графа", надигна се настилка до релсите

11.06.2019 г., стр. 8

Фандъкова: "Там работиха огромен брой експерти, не ме интересуват оправдания"

Така санкцията вече става близо половин милион

40 камери ловят кой кара в бус лентите

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Нова глоба от 280 000 лв. наложи в понеделник столичният кмет Йорданка Фандъкова за ремонта на ул. „Граф Игнатиев". Този път причината е надигане на част от настилката около релсовия път.

Според експерти причината за дефектите в участъка, който беше пуснат в края на 2018 г., е температурно разширение около напречните отводнители, които са монтирани директно до релсите.

С новата санкция наложените глоби за изпълнението на обекта стават близо половин милион лева. Освен това изпълнителят трябва за своя сметка да отстрани дефектите.

„Не ме интересуват обясненията и оправданията на когото и да било! На този обект работиха огромен брой проектанти, инженери и строители.Не мога да допусна, че никой от проектантите и инженерите не се е сетил, че в София е горещо през лятото и е нужна фуга, която да поеме температурните разширения. Когато за първи път си позволих да коментирам работата на проектантите, получих гневно писмо от Камарата на архитектите.Не е работа на кмета да казва колко дебела трябва да е фугата, но ако трябва, вече ще се ангажирам и с това!Не знам вече какъв е начинът да се повлияе на всички тези хора да си вършат качествено работата",не скри гнева си Фандъкова.

Регионалното министерство пък е наложило финансови корекции на общината за двете зони в центъра, които се ремонтират - около ул. ;,Граф Игнатиев" и около храма „Св. Александър Невски". Санкциите са в размер на 5% от стойността на всеки от двата обекта. Общината обжалва глобите, а причината за тях са завишени изисквания за образователната квалификация на експертите, с които трябва да разполагат изпълнителите на двата обекта, и недостатъчно пълна информация в отделни части на методологията.

„Става дума например за това, че изискваме висше образование. Но се вижда, че и това условие не е достатъчно. Може би вече трябва да искаме по 3 висши", каза Фандъкова.

Пред съда общината обяснява и че поръчката е минала през предварителен контрол от Агенцията по обществени поръчки и не са установени несъответствия.Фандъкова се надява, че общината ще успее да се защити и санкциите ще бъдат отменени. Кметството вече е спечелило подобно дело и си е върнало над 1 млн. лв. за проект по старата оперативна програма „Околна среда".

Фандъкова разгледа 20-те нови автобуса, които ще се движат по линиите 280 и 85.

40 камери пък вече снимат нарушители, които карат в бус лентите в столицата.