Назад

Опасността е тук: пак с маски вътре + як контрол

23.06.2020 г., с. 2

 

Опасността е тук: пак с маски вътре + як контрол

До петък министър и щаб решават дали да удължат извънредната обстановка

Главният прокурор поиска обяснение как се следи за спазването на мерките

 

Извънредната епидемична обстановка да се удължи с още 15 дни - до 15 юли, ако броят на новозаразените продължи да се задържа по около 100 на ден и основните мерки - дисциплина, дезинфекция и дистанция, не се спазват.

Идеята обсъждат здравният министър Кирил Ананиев и членовете на Националния оперативен щаб, като окончателно решение дали да го предложат на премиера Бойко Борисов ще вземат до края на седмицата. Това обяви Ананиев на извънреден брифинг в здравното министерство.

От днес носенето на маски отново е задължително на всички закрити места – както в аптеки, болници и градски транспорт, така и в молове, театри, кина, опери и на всички събития на закрито, включително спортни.

В ресторантите и питейните заведения носенето на маски или шлемове е задължително само за персонала. Мероприятия на закрито могат да се провеждат при 50% запълване на капацитета на залите, а на футболни мачове ще се допускат до 1000 души на сектор.

Причината за връщането на тази мярка е повишеният брой на заразените с COVID-19 от последната седмица.

“Всичко това го правим единствено с цел запазване здравето и живота на българските граждани”, допълни министърът.

Премиерът Борисов, здравният министър и шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски да обяснят достатъчно ефективни ли са въведените досега мерки, кой следи дали се спазват и има ли нужда от нови, поиска по-късно прокуратурата.

Иван Гешев се самосезира заради драстичното нарастване на случаите с COVID-19 в последните две седмици.

Като най-голям град София остава един от най-сериозно засегнатите от епидемията у нас с най-много заразени. Само в двата почивни дни приетите в столични болници са с 34 повече.

При 92-ма в болница в петък, от които 7 в интензивно отделение, в понеделник хоспитализирани са били 126, от които 23 - в интензивно отделение, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова, която също беше на брифинга.

Данните за заразените с COVID-19 в София показват устойчив ръст и това налагало връщането на маските, както и по-голям контрол.

От днес се удвояват екипите на Общинска полиция, които проверяват за носене на маски в градския транспорт, предупреди Фандъкова. Миналата седмица са проверени над 700 превозни средства, съставени са 16 акта на стойност 300 лв. и десетки предупредителни протокола.

Според кмета на София глобата за неносене на маска трябва да се намали. Това щяло да направи налагането по-масово и безкомпромисно, защото сега проверяващите издавали по-често предупредителни протоколи, което не дисциплинира нарушителите.

В контрола в столицата да се включат и полицаите от СДВР, помолила още Фандъкова. Целта е да се следи да не се струпват много хора по паркове и градинки.

С още 200 пункта ще се увеличат местата за продажба на билети за градския транспорт в София. Докато това се случи, контрольори ще извършват тази услуга, защото все още тя е забранена на шофьорите.

В детските градини и ясли е почнало тестване на 1000 души от персонала.

Миналата седмица са изследвани 36 човека - всички отрицателни.

“Имаме реално увеличаване на случаите. За щастие, то не е при нуждаещи се от интензивни грижи, но е достатъчно притеснително като бройка. Големият въпрос е какво е това – българско явление, нещо, което се случва в други страни, нещо, което се дължи на промени във вируса или на промени в поведението ни”, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според него това не е втора вълна на вируса, а повишаване на случаите, защото много хора “приеха, че всичко е приключило.” Пред Фокус обаче д-р Михаил Околийски, представител на СЗО за България, го нарече втори пик.

Дотук говорихме за трите Д-та – дисциплина, дистанция и дезинфекция. Сега добавяме и едно К – контрол, защото се оказа, че не можем да разчитаме на съвестта на хората”, допълни Кунчев и обясни, че ситуацията почти навсякъде на Балканите е сходна. На първо място по заболеваемост е Северна Македония с 45,6 на 100 000 население. На второ е Албания с 12,9, следвана от Босна и Херцеговина с 11,9 и Турция с 10,7. Петото и шестото място заемат България с 8,3 и Сърбия с 7,9 на 100 000 души.

Все още разпространението у нас е клъстерно, но самите огнища вече не са толкова добре очертани, обясни Кунчев и предупреди, че всяко събиране на много хора на закрито без маски и без дистанция крие сериозен риск за разрастане на заболеваемостта.

“МЗ продължава да държи на становището си, че всеки, който се нуждае от лечение в болница, трябва да бъде приет, без да се изисква от него предварителен PCR тест.

Когато се забележи, че човек има симптоми, съмнителни за коронавирус, тогава се прави тест от лечебното заведение и той се плаща от касата”, повтори Кирил Ананиев по повод искане на лекарския съюз министерството или НЗОК да заплаща PCR тестове на всеки пациент преди планов прием.

От съсловната организация обаче са категорични, че тестуването е единственият начин, по който може да се предотврати превръщането на болниците в огнища на заразата и да се запазят животът и здравето на медиците.