Назад

Общината ще налее 1,5 млн. лв. в проект, гласуван от гражданите


04.11.2020 г., с. 8

 

Общината ще налее 1,5 млн. лв. в проект, гласуван от гражданите

Билет срещу найлон или изгледна площадка на Копитото

 

МАРИЯ НИНОВА

Автомати за връщането на найлон и пластмаса, при което да се
билет за градския транспорт, изгледна площадка и кът за отдих на Копитото, както и кепмер-алея, да бъдат изградени в София. Това са малка част от предложенията по програмата „София избира“, за която общината ще отдели 1,5 млн. лв. Целта е гражданите да гласуват какъв проект да бъде реализиран в столицата. Предложенията са 38, а гласуването е до края на месеца на сайта на кметството.

Проектът или проектите, които получат най-много гласове от вота на гражданите в рамките на бюджета от 1,5 млн. лв., ще бъдат включени в капиталовата програма на София за 2021 г. Ако на първо място е идеята с бюджет от 1,5 млн. лв., ще бъде реализирана само тя, ако сборът от бюджетите на първите 3 проекта е до 1,5 млн. лв., ще бъдат реализирани и трите. В случай че избраното предложение се нуждае от изготвяне на работен проект за реализацията му, той ще бъде изпълнен от общинското предприятие „София проект“.

Автоматите за билет срещу пластмаса биха стрували 15 хиляди лв. на бройка, изгледната площадка на Копитото - 1 млн. лв., а за кемпер-алеята, която се предлага да бъде в квартал „Горна баня“, няма посочена цифра. Сред другите предложения са карго велосипеди, които да извозват товари в центъра, както и да се ползват от туристи за 500 хил. лв., скейтпарк в Северния парк (605 хил. лв.), детска читалня в Борисовата градина (150 хил. лв.), закрити навеси за кофи за боклук (205 хил. лв.). За 1,5 млн. лв. пък се предлага да се ремонтират училищните тоалетни. Друго предложение за 670 хил. лв. касае реставрацията на стари трамваи, тролеи и автобуси. Не липсват и романтични предложения като издигане на скулптура „Целувката “ срещу Моста на влюбените, където да се оформи и място за срещи и снимки.

Без финансова обосновка са изграждане на увеселителен парк за деца край езерото „Панчарево“, атрак-цион - издигане с огромен хелиев балон, предлагащ гледки над София, общинска кухня за деца, които се хранят без глутен. Граждани предлагат да се премахнат и паркоместата за тротинетки и велосипеди, като на тяхно място да се възстанови паркирането на коли.