Назад

Новото метро да е готово до 15 август, даде срок премиерът

08.06.2020 г., с. 4

 

Новото метро да е готово до 15 август, даде срок премиерът

 

До 15 август първите 8 станции от новата, трета линия на метрото трябва да са пуснати. Този срок постави премиерът Бойко Борисов, който заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова, министрите Владислав Горанов и Росен Желязков и шефа на „Метрополитен“ ЕАД проф. Стоян Братоев разгледаха новата линия.

Осемте станции са готови отдавна и трябваше вече да са пуснати. Заради пандемията обаче от „Сименс“ изтеглиха екипа си, който правеше тестове на трасето.

„Фантастично е! Подземен град! Говорихме със „Сименс“. За 31 август е сигурно, че ще са приключили и станциите ще влязат в експлоатация тогава. Но ние настояваме за 15 август. До края на годината ще пуснем и останалите 4 станции от „Красно село“ до „Горна баня“. Станциите са много красиви и удобни, на по 2-3 нива, страхотни инженерни и архитектурни неща са направили колегите. За тези, които обичат статистиката - при социализма имаше 4 км тунели, които ги преправяхме, после при демокрацията - под 10 км метро, от 2005 г., откакто ние се захванахме, то вече е 42 км.

Това е нещо, построено за 100 години напред“, каза Борисов.

София ще получи 15 млн. лв. от правителството за още 10 нови метровлака. Те ще струват общо 88 млн. лв. и ще започнат да пристигат в София догодина.

Стартирахме процедурата за продължение на третата линия - още 3 км от бул. „Вл. Вазов“ до кв. „Левски Г“. Така, при осигурено финансиране, през 2021 г. може да стартира строителството. Подготвяме регулационните планове за разклонението от Военната академия към „Слатина“ до бул. „Цариградско шосе“ при зала „Арена Армеец" и планираме наесен да стартираме процедурите за избор на изпълнител, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.