Назад

Най-красивият парк на Балканите се изгражда през 1900 година

20.04.2021 г., с.9

Най-красивият парк на Балканите се изгражда през 1900 година

Разсадникът във „Врана“ с нови фиданки

Порасналите дръвчета ще са за градините на София

 

Ценен природен обект

 

Нови 1200 фиданки бяха засадени на територията на парк “Врана”, където Общинското предприятие “Паркове и градски градини” възстанови разсадника с растения. Това съобщи директорът на предприятието Милена Васева. В засаждането участваха доброволци от известна наша куриерска фирма, а фиданките са осигурени от ГОРАТА. БГ. Възстановено е и дървеното мостче в парка. Дърветата са от вида дребнолистна липа -200 броя, червен дъб - 200 броя, бял и черен бор - 400 броя, бук - 100 броя, бреза - 100 броя и смърч - 200 броя.

Дръвчетата ще бъдат отглеждани от работниците на Общинско предприятие докато достигнат подходящ размер за засаждане в софийските градини и паркове.

“Врана” е един от най-красивите паркове на Балканите. Той започва да се изгражда през 1900 г. от цар Фердинанд I и в последствие доразвит от цар Борис III. Разсадниците, парниците и другите производствени площи са създадени заедно с парка, а изграждането им е било сложна за времето си задача.

Любопитната подробност е, че голяма част от семената и растенията за изпратени от всички части на света - за това “Врана” е изключително ценен природен обект. През 1903 г. е създаден алпинеумът “Далем”, кръстен на ботаническата градина в Далем, Германия. Водните растения в езерото с лотосите са събирани от целия свят.