Назад

На столичния пазар "Ситняково" Вдигат 4-етажен паркинг с игрище на покрива


28.05.2021 г., с. 15

 

На Столичния пазар Ситняково

Вдигат 4-етажен паркинг с игрище на покрива

Проектът осигурява места за 158 коли

 

Многоетажен паркинг с футболно игрище и спортни зали на покрива се планира да бъде изграден край столичния пазар „Ситняково“.

Проектът е на общинското предприятие „Пазари Изток“ и ще бъде подложен на обществено обсъждане в понеделник. Бъдещото съоръжение се предвижда да бъде построено на мястото на сегашния паркинг до тържището. То ще е на четири нива и ще разполага със 158 паркоместа.

Спорт

Предвижда се възможност и за обособяването на зона за провеждане на социални и бизнес събития на 4-то ниво. Над него пък, на последното, 5-о ниво (покрива) ще се изгради спортно игрище за минифутбол с изкуствена трева и размери 20 на 40 метра. Отделно ще има и закрита част със спортни зали, съблекални и кафе-сладкарница.

Зона

Сред мотивите на „Пазари Изток“ за изграждане на многоетажния паркинг са острият недостиг на места за паркиране, който нараства заради трайната тенденция за увеличаването на броя на автомобилите и непрекъснатото обособяване на нови зони за платено паркиране. Според тях бъдещото съоръжение ще спомогне за облекчаване на автомобилния трафик и повишаване на посещаемостта на пазар „Ситняково“, които е един от най-скъпите в София. „Паркингът е планиран като сигурен и безопасен, с лесен достъп за влизане и излизане, безпрепятствено достигане и лесна поддръжка“, посочват от общинското дружество.

Проектът ще бъде официално представен в понеделник на обществена дискусия, която ще се проведе онлайн и ще се излъчва във Фейсбук на страница на Община „Слатина“, в чийто район попада пазарът „Ситняково“. На нея ще присъстват районният кмет Георги Илиев, председателите на комисиите по финанси и по икономика към общинския съвет Георги Георгиев и Николай Стойнев, както и представители на „Пазари Изток“.