Назад

На академичните оскари: бъдещето е в мрежите от университети

12.02.2020 г., стр. 5

Ректорите искат висшите училища у нас все повече да бъдат сравнявани с тези в чужбина

Рейтинговата система промени стимулите и политиката на университетите. Миналата година успяхме на негова база да намалим с 20 хил. приема, тази година ще има специалности с 80% намаление. И успяхме да постигнем това на база надеждната информация в рейтинга, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев на церемонията по отличаването на най-добрите български университети според техния рейтинг, известна и като академичните оскари. Организира яв. „24 часа". Церемонията се състоя в салонната зала на галерията „Оборище 5". Тя събра академичния елит, министри, кметове, представители на бизнеса и медиите.

Обнадежден съм, че кметовете вече не говорят само за инфраструктурата, а за бъдещето и как ще станат.

Високоразвити центрове, а това да стане без партньорство с висшите училища, заяви още Вълчев. И допълни, че в следващите години няма да има достатъчно университетски преподаватели и за да има качествено образование, трябва да се свържем в национални и европейски мрежи.

"Предимствата на България в следващите 30 г. могат да са в образованието и високите технологии, но без висшите училища няма да можем да се справим", каза още Вълчев.

С рейтинговата система имаме ясна представа къде сме и кой къде е силен, каза пък председателят на съвета на ректорите проф. Любен Тотев. Обясни, че в началото не били доволни от нея, но тя се е усъвършенствала и е полезна за студентите и университетите.

В последните години висшето образование се промени и ако допреди 5 г. всеки втори студент е учил стопанско или правно направление, сега делът в тези специалности е 37 %, каза Георги Стойчев от консорциума, изготвил рей-тингите.

Днес университетите произвеждат повече лекари, учители, хора на изкуството, а това са сфери, които изпитват дефицит на кадри, каза още Георги Стойчев. Подчерта обаче, че не се увеличават студентите по математика, технически и агронауки, и университетите трябва да търсят начини да привличат такива студенти.

Министърът на образованието Красимир Вълчев връчи и първата награда на церемонията на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Университетът е на първо място в 21 професионални направления.

„За пореден път благодаря на „24 часа", че популяризира тази кауза и систематично подкрепя образованието. Вече трябва все повече да гледаме международните рейтинги, защото стремежът да се класираме високо в тях ще доведе до реформа в

системата на висшето образование и да го насочим към това да е полезно за обществото. Имаме поне 10 университета, които веднага могат да подобрят мястото си в международните    класации", каза проф. Герджиков.

Ректорът на Медицинския университет проф. Виктор Златков пък получи наградата от кмета на София Йорданка Фандъкова. „Всички инвеститори, които каним, поставят на първо място въпроса за подготовката на кадрите. И София е едно добро място, защото тук са най-добрите университети и креативните млади хора", заяви Фандъкова.

Тя благодари на всички, които се занимават с образование в столицата, защото те са в основата на успеха на града.

"Рейтинговата система ни дава политики и бъдеще. Горд съм, че МУ-София е водещият университет за медицински науки", каза проф. Златков.

УНСС пък бе отличен за най-престижно икономическо училище в страната.

Медицинският университет-Варна, пък бе награден за най-много цитирания на научни публикации в медицината. Наградата връчи управителят на „Нова броудкастинг груп" Ива Стоянова на шефа на научния център на варненския Медицински университет Антон Тончев.

„Поемам ангажимент към цялата академична общност и към всички ангажирани в българското образование да имаме много и повече добри новини, свързани с образованието, защото това ще бъде нашата подкрепа. Като дъщеря на професор и майка на абитуриентка, която избра да продължи образованието си у нас, за всички вас, които образовате и възпитавате децата ни, наистина поклон", каза Ива Стоянова.

Земеделският министър Десислава Танева пък връчи отличията на Лесотехническия университет в София и Аграрния университет в Пловдив.

„С помощта на университетите преодоляхме най-тежките предизвикателства в селското стопанство в последните години. Преподавателите обикаляха заедно с нас и отказаха дори предложените им възнаграждения. Поклон", каза Танева.