Назад

"Мото Пфое“ даде 2 коли на София за доставка на храна по домовете

06.04.2020 г., стр. 6

Екипи на общината и доброволци ежедневно носят ядене и лекарства на над 3000 души

ДАРИНКА ИЛИЕВА

"Едно от най-хубавите и важни неща, които се явяват в момента в София, е съпричастността както на много граждани, които се записват като доброволци, за да помагаме на хората в нужда, така и на много фирми и представители на бизнеса, които участват по различен начин - предоставяне на хранителни продукти, дарения за болниците и други.“ С тези думи столичният кмет Йорданка Фандъкова прие вчера ключовете от два автомобила от „Мото Пфое“.

Колите са предоставени временно на Столичната община и с тях ще се правят доставки по домовете на храна и лекарства на хора в нужда. Така екипите на общинската дирекция по аварийна помощ и превенция вече са 20.

„Благодаря на „Мото Пфое“, на управителите Атанас Фурнаджиев и Масухиро Ояма, които се свързаха с мен преди ден и поискаха да помогнат с два лекотоварни автомобила. Така и те се включиха в екипа на тези, които „Носим добро вкъщи“, каза Фандъкова.

Веднага след това тя отиде в болницата в Панчарево, в която се лекуват основно хора, които са прекарали тежки инсулти. С предоставените коли там беше доставена храна за пациентите и персонала.

Ежедневно Столична община доставя храна и лекарства на над 3000 души. От тях 1500 от общинския социален патронаж. 1100 получават безплатен топъл обяд със средства от социалното министерство. Други 200 души получават безплатна храна от дарители и над 30 възрастни всеки ден получават покупки от храна и лекарства до дома.

„София има капацитет да помага на възрастни хора, семейства под карантина и болни, които живеят сами. Моля всички граждани, които имат информация за такива хора, които не са ни се обадили, да ни подадат данни. Ще покрием тези адреси и така повече хора ще останат вкъщи“, призова Фандъкова.

В момента София разполага с 229 доброволци. Много от тях се включват с личните си автомобили и пазаруват и доставят храна до домовете на нуждаещи се. Тази седмица 10 от доброволците са били включени към екипите на общината и на БЧК.

„Предстои да увеличим броя на доброволците, за да можем да поемем разширяването на кръга от хора, на които помагаме. И продължаваме! Призовавам възрастните хора, особено тези, които живеят сами, да се свързват с нас“, подчерта Фандъкова. За уикенда кметът на „Нови Искър“ и кметовете на кметства в населени места в подножието на Стара планина са поискали да има регламентиран достъп, за да няма излети, разходки и струпване на хора.

„Не глобите трябва да ни ръководят, а грижата и отговорността за нашето здраве и на близките ни. Нека да бъдем отговорни и съпричастни“, апелира Фандъкова.