Назад

Маскираният артист – кой ще разпознае носителите на наградата „Икар”

02.11.2020 г., с. 32

 

Маскираният артист – кой ще разпознае носителите на наградата „Икар”

Кирил Маричков и Марин Янев с отличия за изключителен принос

 

Не мечтая за конкретна роля, искам само да бъда на сцената“, каза Марин Янев, носител на тазгодишната награда „Икар“ за изключителен принос към българския театър.

Това негово желание споделяха всички участници в церемонията по връчване на националните театрални награди, която се проведе в събота вечерта пред празната зала на Народния театър, което се случва за първи път в историята на призовете. За да подчертаят тази липса на публика, всички се бяха събрали на сцената.

„Докато дишам, ще има награди „Икар“, зарече се председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев. Макар и 7 месеца по-късно от обичайната си дата -Деня на театъра, наградите бяха раздадени. „Символът на театъра са две маски - весела и тъжна, и ние сме свикнали да ги носим на сцената. Сега сме с други маски, но съм убеден, че ще си върнем истинските лица“, каза Мутафчиев.

На всички присъстващи бяха раздадени черни антикорона маски с надпис „Икар 2020“. Заради тях и роднините не биха разпознали кой се крие зад тях, докато получава наградата си.

Елена Димитрова е отличена за водеща женска роля за играта си в пиесата на Бекет „Как е“ в театрална работилница „Сфумато“. Водещ актьор е Йордан Ръсин като Андрей в „Едно явление за електричеството“, постановка в театър „Възраждане“. Като режисьор е награден Стойко Мурджев за „Слава“.

За най-добро представление е обявен „Празникът“ в Малък градски театър „Зад канала“ на режисьора Явор Гърдев. Потомъкът на Александър Балкански - Николай, е с приз за цирково изкуство.

Наградите са многобройни - в 16 категории, предложенията са на гилдиите, но се забелязва, че Пловдив, Стара Загора, Русе се представят отлично.

Снежина Петрова се оказа карантинирана, затова се включи дистанционно да приеме приза си за значимост на проекта си „Медея“.

Ветеранът режисьор Никола Петров е отличен „за чест и достойнство“, отличие, основано лично от Мутафчиев.

За изключителен принос към музиката е награден Кирил Маричков, а за изключителен принос към българския театър -Марин Янев.