Назад

Йорданка Фандъкова напомни за доброто сътрудничество с Виена


12.05.2021 г., с. 9

 

Иновации и заради COVID-19

Биотехнологиите с бурно развитие в София

Йорданка Фандъкова напомни за доброто сътрудничество с Виена

Работи се по първите пилотни проекти в Стратегията за дигитална трансформация на столицата

 

Биотехнологичният сектор и секторът на науките за живота са сред най-бързо развиващите се през последните години в световен мащаб, така и в България и най-вече в София, а пандемията от COVID-19 само допълнително ускори създаването на иновации в сектора. В София се наблюдава нарастващ брой стартъпи в сферата на медицината, биотехнологиите и науките за живота.

Това посочи кметът на града Йорданка Фандъкова по време на онлайн Международен форум BIOTECH Atelier 2021.

В конференцията участваха Лиляна Павлова, вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка, Валтер Клинг, заместник-управител на отдел “Водоснабдяване” на Виена и генерален секретар на Международна асоциация на компаниите за водоснабдяване в водосборния басейн на река Дунав.

София има традиционно сътрудничество с община Виена в едни от приоритетните за града ни сектори и не случайно това са екология и управление на отпадъците, транспортът, заяви Фандъкова.

“В края на миналата година София подписа меморандум за сътрудничество с Биотехнологичен и здравен клъстер - България и София техпарк, целта на който е да се създаде и развие първият по рода си за България биотехнологичен център. Идеята за създаване на този център се зароди именно благодарение на сътрудничеството ни с Виена”, посочи тя.

Работи се по първите пилотни проекти, които са в Стратегията за дигитална трансформация на София и Плана за нейната реализация.

Единият е за създаване на прототипи на сензорни устройства за следене на качеството на въздуха в затворени помещения. Вторият пилотен проект е за подобряване на енергийната ефективност в обществените сгради.