Назад

Идея за басейн на покрива е фаворит за част от Централна баня

14.07.2020 г., с.5

 

Идея за басейн на покрива е фаворит за част от Централна баня

 

Три екипа стигнаха до втория етап, на финала общината в София избира между тях или ще комбинира най-свежите им хрумвания

 

Даринка Илиева    

Концепция, която предвижда два открити басейна - един във вътрешния двор и друг на покрива на Централна минерална баня, е фаворит след първия етап на конкурса за бъдещето на северното и източното крило на сградата. В останалата част е музеят за история на София.

В понеделник бяха обявени оценките на журито, което допусна до втория етап три от явилите се 4 кандидата в конкурса, обявен по настояване на кмета Йорданка Фандъкова. Той стартира на 15 май и в него участваха български и чуждестранни екипи.

На първо място с 93,80 точки е екип „Софийски терми“. Той предлага северното и източното крило на сградата да се превърнат в център за термални води и градска култура.

Концепцията предвижда пространството между банята и ЦУМ да е хибриден площад с паркоместа в работно време и място за артистични прояви вечер и през уикендите. Предлагат се кафене и бар на партерния етаж. На покривното ниво на банята се планира да има топъл басейн, отворен целогодишно. Освен него „Софийски терми“ предлагат още един басейн във вътрешния двор, воден бар и др.

На второ място е обединение „Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс“ ООД с 82,68 точки. Тяхната концепция предвижда тази част от банята да функционира като термален център. Предлага се връзка между площада пред банята и градинката пред НАГ с пасаж. Около банята ще има нова мрежа от чешми с минерална вода. Оформя се и пешеходен маршрут „Кардо Ново“ като реплика на главния римски път в антична Сердика. Той започва от пл. „Бански“, през вътрешния двор на ЦУМ, ларгото, двора на хотел „Балкан“ с ротондата „Св. Георги“, пешеходната ул. „Съборна“, градинката пред хотел „Рила“ и връзка с ул. „Граф Игнатиев“.

На трето място е гражданско сдружение „Историческа баня“ -70,63 точки. Тази концепция предвижда нов площад на мястото на паркинга на НАГ.

Северното и източното крило на банята ще действат като „историческа баня“ - синтез между жив музей и спа център.

Трите екипа ще разработят в детайли концепциите и ще представят предложенията си публично. Всеки ще получи по 10 000 лева. На финала общината ще придобие разработените концепции и ще избира една от тях за реализация или да комбинира най-сполучливите елементи от отделните разработки.

„Екипите са подходили професионално и предлагат задълбочени и аргументирани концепции с уважение към даденостите на сградата, минералното богатство, софийската история и архитектурната идентичност. Надяваме се цялата сграда да бъде обновена и да се превърне в притегателно място за жителите и гостите на София“, каза Любо Георгиев, шеф на „Софпроект“ и ръководител на екипа на „Визия за София“.