Назад

Идея: Топлофикациите да платят санирането и после да си удържат парите от сметките


28.01.2021 г., с. 2

 

Идея: Топлофикациите да платят санирането и после да си удържат парите от сметките

 

Една от най-интересните идеи за финансиране на санирането в новата стратегия е топлофикациите да го платят за жилищните сгради, които снабдяват, срещу договор с клиентите.

По силата на него абонатите ще продължат да плащат някаква усреднена стойност на предишните си сметки за отопление още няколко години.

Реално обаче сметките за парно и топла вода ще са с около 60% по-ниски от преди и разликата ще покрива стойността на енергийното обновяване.

Самите топлофикации, а и други комунални дружества в района ще могат да финансират този разход чрез многобройни кредитни и гаранционни фондове, които са описани в стратегията. Част от тях все още се създават по силата на европейската Зелена сделка.

Такава програма е например „ИнвестЕС“, която ще действа между 2021 и 2027 г. като продължение на плана „Юнкер“ и се очаква да акумулира 650 млрд. евро през този период, е посочено в стратегията.

Стратегията обаче дава възможност да възникне цял един нов пазар за саниране, при който специализирани фирми поемат разходите, но срещу договор със собствениците на жилища, че им дължат част от спестеното от отоплението.

При 60% по-ниски сметки след санирането например около 5-6 години ще са достатъчни топлоизолирането и другите дейности по санирането да се изплатят напълно. При 40% енергийно спестяване този срок ще е около 10 години,е посочено в стратегията.