Назад

Градините в София отварят само в пълен състав

19.05.2020 г., с. 5

 

Градините в София отварят само в пълен състав

 

Забавачките в столицата могат да отворят врати само в пълен състав. Вариантът детски градини да заработят с малки групи е неприложим в София, тъй като няма как да бъдат подбрани децата, които да ги посещават, заяви пред БНТ зам.-кметът по образованието в столицата Тодор Чобанов. Той уточни, че от общината не могат да издадат разпореждане за отваряне на детските градини и ясли без указания на здравния и образователния министър.

Чобанов посочи, че броят на децата в системата е около 44 000. „Няма критерий, по които от 20-30 деца в група да бъдат избрани 10, които да посещават една по-малка група“, каза той.

По думите му здравният контрол на входовете ще се засили. „Ще следим много стриктно, когато отворят градините, на входа децата да бъдат проверявани и ще въведем всички мерки, които здравната администрация ни постави в съответните указания за това как ще бъдат отваряни градините и как ще се работи“, увери той.

Учители и помощен персонал в детски градини пък излязоха с остра онлайн петиция срещу предстоящото им отваряне, което по думите на премиера Бойко Борисов ще се случи до 24 май. В петицията, получила близо 1000 подписа подкрепа към момента, се настоява градините да останат затворени до 15 септември.