Назад

Фандъкова: Няма да има вече частни улици


28.01.2021 г., с. 3

 

Фандъкова: Няма да има вече частни улици

 

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Задължително условие за издаване на разрешение за строеж вече е да има приложена улична регулация. Това предложение на Столичната община, разработено от екипа на главния архитект Здравко Здравков, беше прието с промени в Закона за устройство на територията. Тази промяна е ключова за София и особено при строителството в новите квартали, защото въвежда повече отговорност и координация. На практика така се спира възможността в улиците да остават частни имоти и да се стига до прецеденти като затваряне на улици или частни такива. Такива случаи не са изключение заради липсата на общинска собственост върху уличната мрежа в квартали като „Витоша ВЕЦ Симеоново“, „Манастирски ливади“, „Малинова долина“, „Кръстова вада“ и др. Така столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира във фейсбук промените в ЗУТ.

По думите й това законово изискване гарантира и възможността след това улиците да бъдат изграждани.

„Втората съществена промяна, която постигнахме, е изискването при въвеждане в експлоатация на сградите с височина над 10 м да бъдат изпълнени благоустройствени дейности и настилки по ред и в обем, определен от общинските съвети. Тези промени дават гаранции, че ново строителство ще има само там и тогава, когато може да се осигури нормален достъп до бъдещата сграда. Всички знаем негативните примери в София и благодаря на МРРБ и на народните представители, които подкрепиха предложенията ни. Това не са лесни промени, защото с тях се въвеждат повече изисквания към инвеститорите, но те дават повече ред и сигурност както за тях, така и за гражданите“, казва още столичният кмет.

„Дава се и възможност на общините да премахват по облекчен ред мобилни съоръжения от паркове, градини и площади. Столичната община имаше такава процедура, но тя беше отменена заради липса на законово основание“, уточнява Фандъкова.