Назад

Качват трамваите на рампа от Петте кьошета към НДК

02.12.2020 г., с. 6

 

ФАНДЪКОВА: БГ ОБЩИНИТЕ СА АКТИВНИ УЧАСТНИЦИ ПО „ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА"

Качват трамваите на рампа от Петте кьошета към НДК

Столицата с два списъка за големите инфраструктурни проекти

 

Трамваите, които идват от бул. "Скобелев" при Петте кьошета ще се качват на рампа и ще минават над тунела на НДК. Така трасетата ще станат две, на мястото на сега съществуващото едно, като по този начин мотрисите ще се отдалечат от сградите. Предвиденият бюджет е малко над 16 млн. лв. Това е един от големите проекти за следващата година на Столичната община.

"Целта е да довършим стратегическата инфраструктура в София", коментира кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на проектите за изграждане и реконструкция на основни артерии от кръгово-радиална улична мрежа на София. За тяхното осъществяване кметството има намерение да вземе дългосрочен заем от ЕИБ. Фандъкова напомни, че идеята да е да теглят до 60 млн. евро или до 120 млн. лева заем, като изграждането на обектите ще започне още първите 5 години. Кметът увери, че заемът не е свързан с кризата и НЯМА ДА СЕ УВЕЛИЧАВАТ ДАНЪЦИТЕ в новия бюджет за догодина.

От общината са подготвили два списъка - основен с 10 проекта и резервен - с още 5. „За трамвая имаме готов идеен проект. Завършваме проектирането за тунела и до края на зимата се надявам да пуснем процедура за избор на изпълнител", обясни зам.- кметът по строителството инж. Ангел Джоргов. Сред другите проекти са велоалеите на "Зеления ринг" от „Слатина" до Борисовата градина, разширяването на бул. „Тодор Каблешков", ремонтът на бул. „Копенхаген", с който ще се направи връзка с „Цариградско шосе" и метрото в "Младост" 3, което по думите на Джоров ЩЕ ОБЕЗПЕЧИ БЪДЕЩИЯ КВАРТАЛ "МЛАДОСТ" 5

В резервния списък пък се включва рехабилитацията на бул. „Джеймс Баучер" заедно с трамвайното трасе, изграждане на Западната тангента и други.

Малко по-рано кметът Фандъкова коментира и участието на българските общини в „Зелената сделка". „Ефектът от всички тези действия ще бъде директно и пряко към хората, които са част от нашите градове, заяви тя при откриването на онлайн конференцията на тема „Политиката по климата и „Зелената сделка" - предизвикателства и възможности". Според нея, градовете имат водеща роля в действията за климата. „Климатичните промени са едно от най-големите предизвикателства, които засягат всяка тема от нашия живот", подчерта кметът на София и напомни политиката на общината. "Един от най-значимите проекти на Столична община е изграждането на метрото, което допринася за намаляване на въглеродните емисии. През 2009 г. мрежата на метрото беше 9,6 километра и пътуваха 70 000 души дневно. За 10 години изградихме 75% от съществуващата в момента мрежа с дължина 48 километра и вече има 3 линии. Предстои да пуснем още 4 километра в началото на следващата година и с тяхната реализация ще спестяваме по 90 000 тона вредни емисии годишно, заяви Фандъкова.