Назад

Фандъкова активира аварийните екипи


30.12.2020 г., с. 10

 

Фандъкова активира аварийните екипи

Ураган бутна огради и събори дървета в София

Топлото време с дъжд вместо сняг ще се задържи до Йордановден

 

Ураганен вятър предизвика огромни поразии в София. Десетки сигнали за счупени клони и паднали дървета вследствие на силния вятър са постъпили на 112.

Стар „Фолксваген Пасат,, бе премазан от паднало дърво, което го смачка до степен, че става само за скрап.

Инцидент стана на улица "Шар планина", където колата била паркирана, а след бурния вятър и паднали непочистени клони от дърво беше смачкана до неузнаваемост от дърво. За щастие пострадали няма, но са нанесени сериозни материални щети.

Помощ

Заради силния вятър кметът на София Йорданка Фандъкова възложи на аварийните екипи да извършат огледи и да реагират на сигнали, съобщиха от Столичната община. Екипите на Столичния инспекторат и почистващите фирми извършат огледи на място и предприемат действия по почистване, а на "Зелена система" да проверят парковете и градските градини. Шест екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столичната община са на терен и реагират на сигнали. Към момента има няколко сигнала за паднали клони и откъртени строителни огради. По-силен е вятърът в южните квартали. През нощта екипите на столичната пожарна са реагирали на 5 сигнала за паднали клони.

Горещо

Осигурено е обезпечаването на градския транспорт и той се движи навсякъде по обичайните си маршрути. От СО призовават гражданите да бъдат внимателни, както и да обезопасят незакрепени предмети от своите тераси. Собствениците на рекламно-информационни елементи да проверят билбордовете и съоръженията си, както и строителните фирми - огради и строителни скелета на своите обекти. Синоптикът проф. Георги Рачев прогнозира в ефира на Нова телевизия, че необичайно топлото време ще се задържи до към Йордановден. Температурите за този период ще достигнат 18 градуса. Навръх Нова година няма да вали сняг, но е възможно на места да има валежи от дъжд. „Практически не е топло, а направо горещо, ако сравним с Великден например. Това не е нещо изключително", заяви проф. Рачев. Прогнозата за януари месец отново дава топло време с положителни температури. Топлата зима ще продължи до март.

София отбеляза температурен рекорд вчера. В столицата беше най-горещо от 42 години насам. Живакът в термометрите стигна до 16,3 градуса. Така бе подобрен рекордът от 1978 година, когато са измерени точно 16 градуса, отбеляза климатологът от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Симеон Матев.