Назад

Есенно класиране в София

24.08.2020 г., с. 4

 

Есенно класиране в София

Над 3000 деца в частни детски градини

6000 хлапета чакат място в ясла

 

Над 3000 деца в София ходят на частна детски градини. Много от тях ще участват в първото есенно класиране за общинска забавачка, което предстои. За него на 29 август Столичната община ще пусне допълнително почти 3000 места, събощи зам.-кметът на София Тодор Чобанов пред Нова телевизия.

„Знаем от колегите от МОН, че има над 3000 деца, които посещават частни детски градини и ясли, като много от тях кандидатстват и при нас. Най-голям е недостигът в яслената възраст. Там са около 5000-6000 деца, които чакат място. Има известен недостиг и в 1-ва градинска група. Местата са за всички възрастови групи", посочи той.

По отношение на броя деца в групите и дали осигуряването на тези допълнителните места ще увеличи броя на децата в група, Чобанов посочи: „Стандартите са регламентирани от държавата и ние се придържаме към тях. Родителите не бива да се притесняват. Още преди пандемията посещаемостта в София не беше висока и се движеше в порядъка 17-18 деца. В момента посещаемостта е около 30%".

„Критерият „уседналост", както го наричат, не е уседналост, а ролята на адреса при класиране на децата. Такива точки сега се получават за адрес, но се взе решение за увеличаване на тежестта на адреса. Адресът на детето да е водещ, като постоянният в София на детето ще носи 4 точки. При яслената група и 1-ва градинска група ще бъде адресът на родителя. Ако адресът е променян в рамките на общината, ще може да се получават пак пълният размер точки", допълни той.