Назад

Е-канарче следи качеството на въздуха в детска градина


22.07.2021 г., с. 8

 

Е-канарче следи качеството на въздуха в детска градина

Пилотен проект за иновативни решения внедрява общината в най-голямата детска градина у нас

 

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Най-голямата детска градина в страната - столичната „Сърничка“ в „Младост 4“, вече ще произвежда сама енергия, а електронно канарче ще следи качеството на въздуха в помещенията, в които играят децата. Това предвижда иновативен проект на Столичната община, чието изпълнение провери вчера кметът на София Йорданка Фандъкова и заместникът й по дигитализация Генчо Керезов.

Проектът включва производство на зелена енергия за собствено потребление и дистанционен енергиен мониторинг. Идеята е детските градини да произвеждат сами екологично чиста енергия от слънцето за задоволяване на собствените си нужди и да контролират дистанционно разходите си за ел. енергия и вода. Това ще стане чрез соларни панели на покрива.

В занималните на 20-те групи пък е монтирана и станция за оценка на качеството на въздуха в затворени помещения. Тя представлява електронно канарче, което си сменя настроенията според качеството на въздуха в помещенията. То има индикатор за относителната влажност на въздуха, въглероден диоксид, фини прахови частици и обобщено качество на въздуха. Канарчето започва да пиука, когато трябва да бъде отворен прозорец, за да влезе свеж въздух, или да се пусне климатик, за да се промени