Назад

Дядо Антоний: "Отците ще са с маски и навън"

06.04.2020 г., стр. 4

Общината ще дезинфекцира около църквите, но Фандъкова призова хората да запалят свещ пред иконата си вкъщи

Извън храмовете ще бъдат изнесени службите за Цветница и Великден. Това обяви Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний в неделя.

„С голямо внимание се очаква становището на Светия синод за предстоящите празници, за това как в условия на световна пандемия ще може да се празнува“, обясни дядо Антоний пред БНТ. Владиката напомни, че синодът призова вярващите да останат в своите домове, да посрещнат празниците там, за да се избегне струпването на хора около храмовете.

Църковни служби ще има. Върбата, която се раздава по време ва Вход Господен в Йерусалим, ще бъде изнесена отвън. Църковнослужителите ще бъдат оборудвани с маски и ръкавици. Ще се търси съдействието и на общинските власти, обясни митрополитът.

За Великден също традициите ще бъдат спазени, но отново отвън. Ще се спазва от-стояние между хората, няма да се допуска голямо струпване.

„С такава ситуация не се е сблъсквало човечеството. Нормално е и да няма адекватни действия от страна на всички. Може пък Бог да иска да ни смири, защото като че ли човеците станаха много егоисти, много горди. Ние трябва да си извадим правилните изводи“, каза митрополит Антоний.

Според него взетите мерки са достатъчно строги и правилни. Той определи като градивна срещата на Светия синод с вицепремиера Томислав Дончев и Националния оперативен щаб за коронавируса преди седмица.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пък ще изпрати писмо до Светия синод, в което ще се обърне внимание на мерките, които трябва да се вземат в храмовете при предстоящите празници - Цветница и Великден, стана ясно вчера.

Църквите трябва да се дезинфекцират и да не се позволява струпване на много хора, препоръчва Фандъкова. Общината пък ще дезинфекцира пространството около самите храмове.

„За предстоящите празници - Цветница и Великден, моля софиянци да останат вкъщи, да отбележат празника със семействата си, да се помолят заедно в дома си“, призова столичният кмет. Тя ще поиска от синода спазването на строги правила за дезинфекция и недопускане на струпването на хора.

„Дори и на открито, вероятно ще се съберат хора. Затова моят призив е да запалим свещ пред семейната икона. В особена ситуация сме, нека да бъдем солидарни“, каза Фандъкова.