Назад

Да не плащат наем, предлага кметът на София

13.04.2020 г., стр. 3

Пазарите няма да работят за Великден

Купуваме от сергии още три дни

Заради струпването на много хора на кооперативните пазари и цветните борси в събота, те няма да работят в дните преди Великден. В неделя всички пазари бяха затворени със заповед на здравния министър Кирил Ананиев. От понеделник до сряда те отново ще бъдат отворени, като целта е дотогава търговците да продадат продукцията си, в т. ч. и бързо развалящите се плодове и зеленчуци. През тези три дни обаче трябва да бъдат спазвани строгите мерки срещу пандемията, в т. ч социална дистанция, изисквания за лична хигиена, лични предпазни средства и дезинфекция, пише в заповедта на Ананиев.

След това - от 16 април,четвъртък, кооперативните пазари и цветните борси отново ще бъдат затворени, но този път за неопределено време - до второ нареждане, т. е. по преценка на здравния министър.

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще внесе за обсъждане от общински съвет предложение търговците на общинските пазари да не плащат наем докато не са на работа, а три месеца след възстановяването на дейността да плащат само половин наем.

До затварянето на пазарите се стигна след струпването на много хора в тях в събота. Въпреки че на пазарите в София беше въведена организация на работа, като хората влизаха само през един вход, а излизаха от друг, струпването на клиенти беше твърде голямо, видя репортер на „Труд“.