Назад

Булевард „Витоша" отесня за издателите

21.08.2020 г., с. 6

 

БУЛЕВАРД „ВИТОША" ОТЕСНЯ ЗА ИЗДАТЕЛИТЕ

Местят "Алея на книгата" в парка пред НДК

След столицата пътуващото изложение се мести в Пловдив

 

КОНСТАНТИН СЪБЧЕВ

Булевард „Витоша" отесня за любимото на софиянци есенно книжно изложение „Алея на книгата", научи „Телеграф".

Тази година то за пръв път ще се прехвърли през булевард „Патриарх Евтимий" и ще „окупира" парка пред НДК. Това съобщи за „Телеграф" г-жа Аника Димитрова от асоциация „Българска книга", която е организатор на събитието, което ще се проведе от 7 до 13 септември 2020 г.

Трудности

Припомняме, че Пролетният базар на книгата се проведе в края на юни на открито пред Националния дворец на културата в условия на затруднено книгоиздаване заради ограниченията, свързани с пандемията от коронавируса.

Сега българските издатели се надяват да компенсират недостатъчната комуникация с читателите, като осигурят максимално присъствие на септемврийската „Алея". Точната бройка на издателствата и програмата от съпътстващи събития все още са в процес на уточняване, защото те са значително повече от тези през миналата година. Броят им ще стане окончателно ясен през следващата седмица, заяви още г-жа Димитрова. „Телеграф" напомня, че на миналогодишното изложение в София участваха над 70 от водещите български издателства и книгоразпространители, които представиха новите си заглавия в общо 23 шатри.

Локации

По време на пътуващото изложение „Алея на книгата" във Варна от 31 юли до 9 август се представиха над 50 издателства, разположени в 19 шатри на близо 500  квадратни метра изложбена площ. Близо 30 литературни събития бяха включени в програмата на 10-те книжни дни в морската столица.

След софийското издание на „Алея на книгата" пътуващото изложение ще бъде проведено в Пловдив между 28 септември и 4 октомври.

Мястото на събитието не е окончателно уточнено, но най-вероятно то по традиция ще бъде разположено в Централната пешеходна зона.