Назад

Благодетели захранват сметките на лечебниците

09.04.2020 г., стр. 3

Вълна от съпричастност към болниците, Пеевски дари още 2 респиратора

Депутатът осигури и 112 000 лв. за PCR тестове, с част от тях изследваха „Бърза помощ"

Лекарите признателни за помощта, пращат снимки от първа линия

Вълната от съпричастност за битката с коронавируса у нас продължава всеки ден. Дарители -физически лица и фирми всеки ден захранват сметките на болниците в цялата страна, които са на първа линия в битката срещу заразата. Само за 2 седмици лечебното заведение в Горна Оряховица е събрала над 155 000 от дарения. Едно от най-големите е от депутата и издател на „Телеграф медиа" Делян Пеевски, който е осигурил нов модерен респиратор на стойност 36 хил. лв.

Дарението бе връчено на ръководството на здравното заведение от областния лидер на партията Гюнай Далоол, в присъствието на общинския лидер в Горна Оряховица Йордан Керчев и зам.-кмета Стефчо Алипиев. Единият другите два респиратори също е дарение, а вторият е купен от самата болница с част от постъпилите досега средства от дарения. „Изключително благодарни сме за направените дарения.

ТЕЗИ АПАРАТИ ИДВАТ МНОГО НАВРЕМЕ

за лечение на усложнените случаи на пациенти с коронавирус или с тежки белодробни заболявания", призна началникът на ОАИР д-р Христо Събев. Директорът на болницата, д-р Иван Иванов също изрази благодарността си към всеки дарител, фирма или гражданин, който в един толкова труден момент прави жест на благородство и подкрепа на лечебното заведение. За периода 23 март- 7 април, по сметките на общинската болница в Горна Оряховица са постъпили 154 700 лв. Със средствата, дарени от фирми и граждани, са закупени апаратура, защитни средства и дезинфектанти. Друг от най- големите благот-ворители в дарителската кампания на МБАЛ е и сладкарската фирма „Ден и нощ", която преведе по сметката на болницата 100 000 лв.

Делян Пеевски е предоставил средства и за закупуването на монитор и три инфузионни помпи, чиято функция е прецизно

дозиране на медикаменти и инфектирането им в тялото, с определена скорост. Апаратите ще бъдат в помощ на медиците от търновската болница в борбата с коронавируса и се очаква да пристигнат до 5-10 дни. Общата стойност на уредите за старата столица е 9400 лв. От своя страна изпълнителният директор на стационара д-р Стефан Филев изпратил благодарствено писмо на депутата.

„В трудни моменти се познават хората с големи сърца!", коментират от здравните заведения, които вече работят с предоставената им техника.

Депутатът дари и 112 000 лв. за болница „Софиямед". Средствата са предоставени за закупуване на PCR тестове, а 12 000 лв. от сумата е целево дарение за PCR тестове за лекарите от „Бърза помощ" - София, уточниха от лечебното заведение.

МЕДИЦИТЕ ВЕЧЕ БЯХА ТЕСТВАНИ, а благодарение на изследването стана ясно, че сред тях вече има и заразени с C0VID-19. Пеевски продължава да изпраща дарения и за болницата в Пазарджик. Последно той е изпратил 50 бързи теста за CОVID-19

Ново дарение в битката със смъртоносния коронавирус Пеевски направи и във Враца. Той дари респиратор на врачанската многопрофилна болница за активно лечение „Христо Ботев". Купената от депутата Делян Пеевски техника за нуждите на болницата ще пристигне във Враца до края на седмицата. Мощната дарителска кампания у нас, на която ДПС даде летящ старт, продължава в цялата страна. Народният представител Делян Пеевски е най-големият дарител в България в борбата срещу заразата с коронавирус. Подкрепата му за спасяване на човешки животи надхвърля три милиона лева.

ЕТО И ОСТАНАЛИТЕ ДАРИТЕЛИ:

∙ Фирмата „Боду COT" даряват 48 996 лв. за закупуване за бързи тестове на ВМА

∙ Компанията „Ромпетрол" предоставя 10 000 л. гориво

∙ Лаборатория „Геника" пък осигурява безплатно тестване за медиците от първа линия

∙ Осем автомобила даряват от „Рено Нисан България" на Столична община. С автомобилите ще се доставя храна и продукти на нуждаещи се столичани в дните на извънредното положение. Също така ще се ползват за медикаменти и дезинфектанти по време на епидемията от COVID-19.

∙ Собственикът на най-голямата верига лечебни заведения в страната д-р Михаил Тиков дарява още 75 000лв. за борбата с коронавирус и5000 броя бързи тестове. Те ще бъдат използвани безплатно за граждани в лечебните заведения, част от групата на „Булфарма". Д-р Тиков направи дарение и от 100 PCR теста на Центъра за Спешна медицинска помощ в град Бургас. Чрез тях ще бъде изследван медицинският персонал в линейките, който е на предна линия в контакт с болните. Тяхната стойност е 12 000 лв. Дарените през месец март 5 броя дихателни апарата от д-р Михаил Тиков на Министерство на здравеопазването, вече са доставени в болници в 5 града на страната.

∙ 100 предпазни шлема получи бургаската „Специализирана болница за активно лечение на пневмо - фтизиатрични заболявания" ЕООД (СБАЛПФЗ). Дарението е направено от бургаската структура на БСП и е подкрепа за медиците в здравното заведение в условията на пандемията с корона вирус.

∙ Българският червен кръст предостави за нуждите на медиците у нас 150 000 предпазни маски, които ще подпомогнат всекидневната битка с пандемията от CОVID-19. Предпазните средства ще бъдат доставени чрез Националния оперативен щаб.

∙ Маските са дарени на БЧК от китайската компания „Хуауей Технолоджис България" ЕООД.

∙ „КауфландБългария"дарява10000лева на Българска хранителна банка (БХБ)

∙ Съюзът на ловците и риболовците в България дари на „Пирогов" предпази шлемове, ръкавици и платнени маски.

∙ Дарение за Министерството на здравеопазването на стойност 106 500 лева предоставя Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ)

∙ Още 200 предпазни маски бяха дарени на две отделения на МБАЛ-Пазарджик .

Дарението е от екипа на Фондация "Еднаот8" на телевизионната водеща Нана Гладуиш. 130 от маските за многократна употреба са за работещите в Акушеро-гинекологично отделение, а 70 за Неонатологично отделение.

∙ Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков" в Русе получи обдишващ апарат за 25 000 лева от фирма „Иноксис 01"

∙ МБАЛ Силистра получи дарение от 180 000 лева от „Първи май" АД- Силистра, с които са закупени респиратор, бързи тестове, пациентски монитори, лични предпазни средства, инфузионни помпи и перфузори. До края на април с дарението ще бъде закупен още един респиратор, а след това -друго три апарата.

∙ Ден след Световния ден на здравето дарението на „Мото-Пфое" и за лечебните заведения от Пловдив вече е в „Пълмед". От автомобилната фирма предоставиха на медицинския комплекс безвъзмездно за 1 месец лек автомобил с марката Ford.

Благодарение на него специалистите от „Пълмед" ще могат по-бързо да достигат до пациенти за пробовзимане на материал за изследване на Covid-19, както и да транспортират същите и други проби по-бързо до специализираната Лаборатория за PCR тестване за коронавирусна инфекция в ДКД „Пълмед".