Назад

Билетчето в София за 30 минути или час, броят прекачвания без лимит


11.05.2021 г., с. 4

 

Билетчето в София за 30 минути или час, броят прекачвания без лимит

От днес пътуването се плаща и с банкова карта

 

Даринка Илиева

Билетът за пътуване с градски транспорт в София да важи за определено време, през което да има неограничен брой прекачвания на всички видове превозни средства.

Това предложение за нова методика за таксуване в градския транспорт ще внесе Центърът за градска мобилност за обсъждане в Столичния общински съвет следващия понеделник.

Предлагаме два варианта - билет за 30 мин и билет за 60 мин. Окончателното решение трябва да вземат общинските съветници, обясни шефът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев.

В понеделник той показа новите пластики на картите за пътуване, които дават възможност за

онлайн зареждане

през уеб портала на ЦГМ -webportal.sofiatraffic.bg. „Тази опция ще е активна от днес. Също така от вторник стартира и възможност за безконтактното разплащане с дебитни или кредитни карти в наземния градски транспорт“, съобщи Дилчев.

Всеки с изтичаща карта за пътуване може да я подмени с нова в пунктовете на ЦГМ за продажба на превозни документи.

„Старите пластики са валидни, не е необходимо хората да ходят и да ги сменят

Този процес на подмяна ще продължи една година. Старите карти обаче няма да може да се зареждат онлайн. При получаване на новата пластика се създава профил с телефон и имейл. След това притежателят на картата трябва да си направи профил в системата със същия телефон и имейл, за да се регистрира. Така картата автоматично ще бъде добавена във вашия електронен портфейл. Може да започнете и обратно - първо на сайта да създадете профил, а след това в пункт на ЦГМ само да продиктувате имейл или телефон и да получите новата карта. Освен това с новата система ще може да се изпращат напомнителни съобщения, че наближава времето, в което картата ви за пътуване изтича“, уточни Дилчев.

От пускането на единичния електронен билет за пътуване - в края на февруари, през приложението mpass са купени около 100 000 еднократни билета и близо 67 000 дневни карти за пътуване. Тази възможност също е част от новата тикет система за пътуване в градския транспорт. Тя струва 83 млн. лв,, като сумата ще се изплаща на части до 2028 г.

До няколко месеца новите опции за пътуване с наземния транспорт ще бъдат въведени и в метрото. Дилчев уточни, че е избързано с пускането им за наземния транспорт заради пандемията и периода, в който водачите не продаваха билети.

Част от новата тикет система е и видеонаблюдението, което също работи от няколко месеца. Отчитаме намаление на инцидентите в градския транспорт, а при вандалски прояви нарушителите се установяват за ден-два, увери Дилчев.