Назад

Безпрецедентно: Без върба за Цветница, ползваме миналогодишния благодатен огън

10.04.2020 г., стр. 2-3

Църквата раздава маски за Великден

Борисов: Ще покрием загубите от продажба на свещи

Тестовете показаха - далеч сме от стадния имунитет

Силвия НиколоваСтела Маринова

Църквата ще раздава маски на вярващите преди литургиите за Великден. Това стана ясно след среща между премиера Бойко Борисов и архиереите от Светия синод за мерките, които ще се вземат срещу коронавируса около най-светлия християнски празник.

За да се избегне струпването на много хора около църквите, най-строгите мерки започват още от тази неделя, когато е Цветница. „На Вход Господен в Йерусалим (Цветница) няма да се раздава върба, за да няма струпване на хора“, съобщи Ловчанският митрополит Гавриил. Друга безпрецедентна мярка е, че църквата няма да донесе благодатния огън от Ерусалим, като тази година ще се раздава на вярващите от Благодатния огън, останал в храмовете от миналата година.

„Няма да се донася Благодатен огън от Гроба Господен тази година. Спестените разходи ще предоставим за борбата със заразата COVID-19“, каза още митрополит Гавриил. Премиерът поясни пък, че много от владиците са осигурили маски, за да ги раздават безплатно на тези от вярващите, които нямат.

Дядо Гавриил посочи, че свещениците и църковните служители ще съблюдават по великденските празници да се пази дистанция.

Той поясни, че на Разпети петък плащаницата няма да е върху маса, под която преминават хората с провиране, а ще бъде вдигната от четирима души в четирите й краища и така под нея вярващите ще минават.

„Правим го не толкова заради зараза, защото в храма няма зараза, а да няма упреци“, посочи митрополит Гавриил. Той беше категоричен, че от общата лъжичка, с която се дава Светото причастие, човек не може да се зарази. В подкрепа на думите си той разказа, че починалият неотдавна сръбски епископ от COVID-19 се е причестявал от общ потир с трима свещеници, но те не са заразени, което по думите му говори, че епископът се е инфектирал извън църквата. По думите на митрополит Гавриил няма заразени от приемането на причастието от една лъжичка.

„Факт е, че църквите и манастирите не сме затваряли. Факт е, че нашите свещеници и митрополити се стараят да се спазват хигиенните мерки“, каза още министър-председателят. Борисов призова българите да не ходят в църквите, за да не се нарушава карантината. Служители на МВР ще съдействат, където е възможно, да се направи дистанция пред църквите. Призовавам българите да не отиват сега в църквите и манастирите, но владиците ми казаха, че има толкова много хора, които са в униние, отчаяние, да, има хиляди, които отиват заради традицията. Тях мога да ги призова да не отиват.

"Църквите ще светят, ще си извършват литургиите, камбаните ще бият, упованието и силата на народа е много важно и всеки един владика пое ангажимент за хигиена, маски, разстояние, те самите ще призовават пред и вътре в храма тези, които ще дойдат, да спазват всичките тези мерки", подчерта Борисов. На църква нека да ходят само тези, които имат много голяма нужда от храма, отбеляза Борисов и допълни, че има хора, за които да не отидат на църква е по-ценно, отколкото здравето.

"Без Него (Господ) нищо не можем да направим. Как тогава да затворим църквите", подчерта премиерът. Той уточни, че при КПП-та колите, които отиват към манастирите, ще бъдат съблюдавани така, че да се пропускат поетапно, за да няма струпане на много хора.

" Не мога да издам заповед с полиция и палки и църквите да бъдат затворени. Затова и помолих владиците, те направиха отстъпки, каквито не бяха правили“, заяви още премиерът. Според Борисов държавата може да възстанови загубите на църквите от продажба на свещи. Според вътрешния министър Младен Маринов не е необходимо, ако в населеното място има църква, човек или групи да тръгват към някой манастир.

„От собствен опит знам, че в храмовете движението може да се организира така, че хората да влизат от един вход и да излизат от друг“, каза той. Министър Маринов изрази сериозно безпокойство от масовите трапези по Великден. Първите два случая от коронавируса COVID-19 тръгнаха точно от голямо фамилно празненство припомни той.

В същото време стана ясно, че е приключило изследването на полицейските служители, в което се включиха 1016 души. Според главния здравен инспектор Ангел Кунчев то може да бъде прието за представителна извадка на населението, тъй като средната възраст е 39 г. и са от група хора с интензивни контакти и може да се очаква да се сблъскат по-често с вируса. 1007 от тях или 99% от всички са с отрицателен резултат.

Двама от тях имат положителни данни за IgM антитела, което означава прясна инфекция. Те се появяват на седмия до деветия ден от заболяването или от срещата с вируса, защото заболяване може да няма. 7 души са положителни за IgG антитела - шест мъже и една жена. Това значи, че са имали среща с вируса, вероятно без клиника или много лека, но вече имат антитела. Нито един от тестваните не дава едновременно положителни проби за IgM и IgG антитела.

"Един човек има симптоми, които наподобяват заболяването, но при него резултатите са отрицателни", обясни Кунчев. Той информира, че 210 от тестваните проявяват някакъв от симптомите на коронавирус, но не са дали положителен резултат. Според него това означава, че в момента върлуват и други вируси.

„Изследването е интересно, защото ни дава картина от ситуацията. Тези 0,7% заразени означават, че активна циркулация на вируса в София не е налична. Значи, че епидемията е под контрол. И ако продължим с мерките, има шанс тя да може да остане с нисък интензитет на разпространение.

И също така – че не можем да разчитаме на някакъв масов имунитет който да ни пази“, добави Кунчев. Той подчерта, че все още е рано за отслабване на мерките за физическа дистанция. Ген.-майор Мутафчийски обясни, че данните при изследването на военните колективи, където са изследвани 1100 души, са сходни. На тях за взети проби във връзка заминаване или прибиране от мисии, както и контактни лица на заразени лица. Иначе 618 са потвърдените случаи на СОУШ-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб.

През вчерашния ден са доказани още 7 нови случая, като 6 са в София и 1 в Панагюрище. 230 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 32-ма са пациентите, които са в интензивни отделения и клиники. Средната възрастна лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 48 години. Общият брой на потвърдените случаи на COVED-19 при лица медицински служители е 33-ма души. Няма съобщени нови случаи на починали пациенти с коронавирус.

3 сценария за парада на 6 май

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че с министър Красимир Каракачанов са обсъждали възможностите за празнуване на Гергьовден на 6 май, който попада в дните на извънредното положение. Според нивото на заболеваемостта те са начертали три плана.

План А е в случай че резултатите са добри. Ако не са добри - включваме план Б, ако сме изпуснали ситуацията, е третият план, каза още Борисов. На 30 април той отново ще обсъди с министър Каракачанов дали и как ще се проведе парадът на Гергьовден.

Премиерът Борисов съобщи, че се работи по въпроса за допълнително възнаграждение на полицаите, които са на първата линия. Точните разчети той ще съобщи утре, в петък, когато министър Марин Младенов му ги покаже. Той е поискал и данни за смъртността през тази и миналата година.

Пускат „зелени коридори“ за консултации на деца и бременни

След Великден може да бъде направена организация за „зелени коридори“ за консултации на малки деца, бебета и бременни. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

Той обясни, че е провел среща с представители на Лекарския съюз относно имунизациите и женските консултации, на която са обсъдили тази възможност. „Говори се и за постепенното възстановяване на нормалния ритъм и дейност на болниците“, каза председателят на щаба и уточни, че това ще стане с помощта на изградените отделения за болни от коронавирус и със спазването на разделението на потоците на пациенти. ДКЦ-тата и стоматологичната помощ също щели да възстановят дейност си. „Важно е събуждането на тези дейности, защото не се знае колко време ще се борим с коронавируса, болниците трябва да се адаптират за получаване на всеобхватна помощ на всеки гражданин“, обясни той.

Изследваха 449 служители от болниците в София

449 служители в общинските болници в София, както и работещи към кметството са тествания за CОVID-19, съобщи кметът Йорданка Фандькова.

365 лекари, медицински сестри и медицински персонал от общинските Пета и Шеста градска болница са тествани с PCR за заразяване с коронавирус. 93 служители на дирекция „Аварийна помощ и превенция“, доброволци от доброволното формирование на Столична община и служители на Общинска полиция пък са тествани в МВР болница с бързи тестове по програмата на вътрешното министерство и Националния оперативен щаб. До момента общият брой на тестваните медицински работници и служители, които работят директно с граждани, е 449, обобщи Фандькова.

Предстои PCR тестове да бъдат направени и на 95 медици от общинските Първа и Втора градска болница, в които има разкрити отделения за лечение на пациенти с коронавирус.

Градоначалникът съобщи още, че от утре кметството започва тестването на още 310 души с бързи тестове, които са закупили със средства на общината. "Използваме тестовете на производителя, с които са тествани и служителите на МВР. Първи ще бъдат тествани 200 служители на общинския „Социален патронаж“-санитари, социални работници, шофьори, които всекидневно доставят храна по домовете на 1500 души. След тях тестове ще направим и на 110 служители на Общинска полиция", обясни Фандькова.