Назад

За първите 30 мин. от ползването им – безплатни велосипеди от 2021 година

13.11.2020 г., с. 9

 

ЗА ПЪРВИТЕ 30 МИНУТИ ОТ ПОЛЗВАНЕТО ИМ

Безплатни ВЕЛОСИПЕДИ от 2021 година

Общо 720 000 евро от концесията

 

От 2021 година в София ще има 400 обществени велосипеди. Това реши Столичният общински съвет като прие отдаването им на концесия за осем години на гражданското сдружение „София байкс“.

Проектът предвижда в центъра на столицата да бъдат разположени 33 велостоянки, от които колелата ще могат да се наемат. Първият половин час ще е безплатен, а след това цената на час ще е 1,60 лв. колкото струва билет за градския транспорт. Всички велосипеди ще имат GPS-и, за да се следи местоположението им.

„София байкс“ ще изгради, поддържа и отговаря за тази услуга. Инвестицията е в размер на 1,14 млн. евро. По договор в продължение на 8 години градът ще получи и общо 720 хил. евро концесионна такса. От своя страна Столична община предоставя на фирмата изпълнител 150 места за реклама в града. Тези рекламни съоръжения ще се използват безвъзмездно и от общината за проекти и социални каузи на града. Точно по тази точка обаче от БСП отправиха критики към колегите си от ГЕРБ. „В концесията за велосипеди в София водещ елемент е рекламата. Велосипедите са смокиновият лист, който прикрива истинската цел - „тлъстото дробче“ - рекламни площи в идеалния център“, заяви заместник-председателят на СОС Милка Христова. Червените не подкрепиха предложението и гласуваха „против“.

„Не защото сме против използването на велосипеди и развиването на обществена велосипедна мрежа. Ние сме против начина, по който се прави опит тази мрежа да се реализира“, обясни Христова.