Назад

Банята в Банкя отваря врати догодина

16.07.2019 г., стр.2

София инвестира 20 млн.лв. в минералните води

Столичната община е инвестирала 20 млн. лв. през тази година в използването на минералните води в града. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, след като инспектира ремонта на минералната баня в Банкя.

Средствата са както за реставрацията на банята в Банкя и на тази в „Овча купел”, така и за изграждането на първия общински аквапарк с минерална вода в парк „Възраждане,,, Фандъкова констатира, че строителните дейности в Банкя текат по график. „Очакваме следващата година по това време банята в Банкя да заработи. Възраждаме знакови бани и обекти. Най-знаковият от тях и като архитектурна стойност е в Банкя. Над 8 млн. лв. е инвестицията в този обект,,, каза Фандъкова.

По думите й вече има процедура за избор на изпълнител за възстановяването на баните в „Овча купел,, и „Горна баня“. „Държавата ни ги прехвърли, за да се погрижим за тях,,, коментира столичният кмет.

„Целта ни е да инвестираме в реставрация на сградите и възстановяване на балнеолечебната и СПА дейност в басейните”, допълни тя.

Строителството пък на първия аквапарк в София започна в края на януари и се очаква да приключи през ноември. Ще бъдат изградени 5 открити басейна - три от които детски, един развлекателен с дълбочина 140 см и хидромасажен. Проектът предвижда 2 водни пързалки тип „ролба,, с по 1 улей и 1 пързалка с 3 успоредни улея в северната част на комплекса, предназначени за лица с ръст над 13Осм. В зоната ще има закрит басейн и SPA център с ползване на минералната вода от находището „Баталова воденица,,.