Назад

Баба Марта разбуди мечките

18.03.2019 г., стр. 9

ХАПВАТ ПО 130 КИЛА ХРАНА НА ДЕН

ХРАНЯТ ГРИЗЛИТО РОНИ СЪС ЗРЪНЧО И СОЛЕТИ

МИЛЕНА ДИМИТРОВА

Топлото време разбуди кафявата мечка гризли от зимния й сън, съобщиха от столичния зоопарк.

Освен Рони, посетителите могат да видят как навън се разхождат черните й американски събратя, бърнестата мечка Лиам и мъжкарят Тони.

Забрана

С идването на пролетта и с все по-големит поток посетители от зоопарка призовават да не се подава никаква храна на животните през оградите. Именно Рони е най-засегнатият от нерегламентираното хранене обитател в целия зоопарк. Гостите тъпчат американското кафяво гризли с ябълки, солети, зрънчо и с куп забранени храни. През есента, когато дажбата на мечките намалява с цел да заспят зимен съм, подмятането на лакомства, ги разбужда.

Системното хвърляне на всевъзможни лакомства в клетката на Рони е довело до тежки поведенчески проблеми и засилено стереотипно поведение. Затова много често животното може да бъде видяно как се изправя на две крака и протяга лапи, сякаш проси храна. Подтикнати от нейното „просене", посетителите хвърлят огромни количества храна в нейното ограждение, което нарушава хранителния й режим. Всички мечки получават общо 130 килограма храна на ден и не се нуждаят от никакво дохранване, обясняват от зоопарка.

Меню

За бърнестата мечка Лиам има специално меню. Този вид мечки са много податливи към ракови образувания и затова не бива да се хранят от посетителите.

За Лиам се забърква специална крем супа с пудинг на прах, прясно мляко, грис и свежи зеленчуци. Мечката си изяжда супата всеки ден с голяма охота. Подаването на лакомства през оградите засяга всички обитатели. Така например в близкото минало маймуни развиват захарна болест заради подхвърлянето на бонбони в клетките им.