Назад

Подлез води директно до „Арена Армеец“


15.01.2021 г., с.3

 

Архитектура на обектите

Подлез води директно до „Арена Армеец“

Шестата станция ще е изцяло под „Цариградско шосе”

 

Най-сериозен интерес предизвикаха станции 5 и 6 от бъдещето разширяване на метрополитена.

Метростанция 5 ще се намира на бул. “Асен Йорданов” срещу зала “Арена Армеец”. На ниво перон е предвиден пешеходен подлез под булеварда към спортната зала, пише в общата информация за архитектурата на обекта.

Към метростанцията не е предвиден паркинг, но югоизточният вход-изход е оформен на бул. “Асен Йорданов”, непосредствено до спирка на градския транспорт.

Ще има възможност за изграждане на подход с ескалатори към “София Тех Парк.” Северозападният вход - изход пред зала “Арена Армеец” ще оформен към нов пешеходен подлез под бул. “Асен Йорданов”.

Относно последната шеста станция от разширението на метрото в плана на обекта е записано, че тя ще се намира изцяло под локалното платно на бул. “Цариградско шосе” и ще стига до кръстовището с бул. “Йерусалим”.

Там е предвиден нов пешеходен подлез, както и връзка със съществуващия подлез. Към метростанцията е предвидено паркиране в рамките на проекта. Югоизточните входове-изходи ще са два, като единият ще е в локалното платно на 150 m от кръстовището с бул. “Йерусалим”, а другият ще е с нов пешеходен подлез от другата страна на “Цариградско шосе”.

Северозападният вход - изход е оформен изцяло към съществуващия пешеходен подлез, преминаващ под бул. “Цариградско шосе”, свързващ спирките на градския транспорт. За целта ще бъде изградена връзка на вестибюла на метростанцията с подлеза под локалното платно на бул. “Цариградско шосе”. В новата връзка са проектирани и 6 бр. търговски обекти, намиращи се в габаритите на технологичната шахта.