Назад

Арх. Фуксас:"Както приятелят ми Армани облича жените, така аз ще направя София елегантна дама"

06.02.2020 г., стр. 10

Работата по пл. „Св. Неделя“ почва другата пролет

Фандъкова: "Няма да се секат дървета"

Даринка Илиева

С новата визия на пл. „Св. Неделя“ ще направя от София елегантна дама. Това заяви световноизвестният архитект Масимилиано Фуксас след среща с кмета Йорданка Фандъкова и главния архитект Здравко Здравков.

Фуксас е в София, за да обсъди с общината проекта за нова визия на пл. „Св. Неделя“. В края на 2019 г. проектът на студио „Фуксас“ спечели международния конкурс, обявен от общината. На срещата са обсъдени препоръките на журито и общината към проекта и Фуксас ги е приел.

Той предвижда на площада да има водни ефекти, а разкритите археологически находки да са под стъклен покрив, върху който ще може да се минава. Планират се и ефектни футуристични елементи - хайтек стъклени навеси, които ще произвеждат ток, с който вечер ще се осветява площадът, а през деня минувачите ще могат да зареждат телефоните си.

По предварителните разчети реализацията ще струва 17 млн. лв.

Сред най-известните проекти на Фуксас са терминал 3 на летището в Шенжен, стъкленият фенер в Рим, музикалната зала в Страсбург, кулата на Армани в Токио.

Дървета при реконструкцията няма да се секат. Площадът ще бъде изцяло пешеходен. Очаквам да бъде много светъл, зелен и да се запази архитектурното наследство.

София заслужава на едно от най-знаковите места да работи един от най-добрите архитекти, заяви Фандъкова.

До края на април Фуксас ще представи идеен проект, съобразен с препоръките, който ще бъде показан пред софиянци.

Самата му реализация се очаква да стартира през пролетта или лятото на 2021 г. На срещата били обсъдени материалите, които ще се използват, и всички детайли.

Според Фандъкова площадът трябва да е пешеходен, но с подсилени настилки, за да може ритуални коли да имат достъп до църквата, а патриархът - до резиденцията си.

Броят на предвидените в проекта хайтек навеси ще се намали, но те ще присъстват като връзка с бъдещето.

„Спомнете си как изглеждаше площадът, преди да започнем археологическите проучвания - огромен паркинг в сърцето на града. Не искам моят град да изглежда така“, каза Фандъкова.

Обсъждането на проекта започва в много ранна фаза, коментирахме всички бележки на журито. Защото високото качество зависи първо от високото ниво на проектиране. Всеки елемент, който ще бъде поставен, ще се обсъди предварително в детайли. Поемам това като личен ангажимент. На фотоволтаичните навеси ще бъде направен макет едно към едно, който ще обсъдим и чак след това ще се реши дали да бъдат поставени“, увери арх. Здравков.

Фуксас също бе категоричен, че проектът му не предвижда премахване на дървета, напротив -засаждане. „Тези, които ме познават, знаят, че препоръчвам на всички градове, в които работя, включително и на родния ми Рим, да се садят дървета“, обясни той.

Според него пл. „Св. Неделя“ е съвременен модел на нещо, което може да се направи в цяла Европа, защото много градове имат сходни проблеми, но в допълнение София има много археология.

Фотоволтаиците не били център на проекта и може да се намалят.

Световноизвестният архитект разказа, че наскоро решил служителите му повече да не ползват бензинови и дизелови коли, а само електрически или хибридни.

„Всички трябва да направим усилие. Наричам тези елементи цветя. Те са по-скоро знак. През деня ще акумулират енергия, която ще се ползва за осветяване на площада и за зареждане на телефони. Това е градско обзавеждане. Също както когато си обзавеждате къщата - ако ви трябват 2 кресла, си купувате 2, но ако ви трябва само едно, купувате едно. Те не са фиксирани в проекта“, обясни Фуксас.

Той вижда площада като свято място, което привлича и ще бъде само за пешеходци, но с гарантиран достъп към Патриаршията и храма. Движението на трамваите няма да се променя, но спирките ще са по-близо до метростанцията.

Ще се работи само с един материал. Сега Фуксас видял там „цяла колекция от всякакъв вид настилки“.

„Посветих двата си дни тук на слушане. Моят приятел Джорджо Армани казва, че облича жените. Ако перифразирам -София е една госпожа и аз ще се опитам да й направя нова дреха, с която да стане най-елегантна-та, но първо ще опитам да разбера какво харесва тя и какво обича“, образен бе той.