Назад

АПИ и Столичната община договориха списък с шосета без такси

19.02.2020 г., стр. 1-5

След глоби на шофьори без винетка до сателитите

ВЕНЦИСЛАВ ГЕНКОВ, МАРИЯ НИНОВА

Автомобилите, които пътуват по Северната скоростна тангента на София, по пътя за Банкя и по Самоковско шосе за Панчарево, както и до Нови Искър и Банкя, няма да плащат електронни винетки. След година и половина преговори Агенция„Пътна инфраструктура" (АПИ) и Столичната община са се разбрали за маршрутите, които остават без таксуване, твърдят от кметството на Йорданка Фандъкова. До редакционното приключване на броя от пътната агенция не потвърдиха участъците.

Но част от шофьорите бяха изненадани с глоби в началото на седмицата от патрули с камери на Националното тол управление. Вчера пред БТВ доц. Георги Балабанов, експерт от Национално тол управление, обяви че автомобилите, които преминават по Северната скоростна тангента на София, по пътя за Банкя и по Самоковско шосе за Панчарево, трябва задължително да имат електронни винетки. Казусът с тези пътища е от края на 2018 г., а объркването на някои водачи идва от изказвания тогава на премиера Бойко Борисов и други представители на правителството, че винетки няма да са необходими.

Реакцията на Столичната община не закъсня и оттам обявиха, че се водят преговори с пътната агенция за споразумение, което скоро ще бъде подписано. От общината изпратиха и маршрутите, които остават без таксуване. „Споразумението включва всички пътища около град София -Нови Искър, Симеоновско шосе, Банкя, Владая, тези пътища, които осигуряват ежедневно придвижването на хората от тези населени места до урбанизирания град", уточни председателят на транспортната комисия в общинския съвет Зафир Зарков.

Отпадането на винетките означава отсечките да бъдат прехвърлени от АПИ на местната власт и тя да отговаря за поддръжката им. От понеделник всички камери на системата следят шофьорите за това дали имат закупена електронна винетка. Водачите, за които се установи, че нямат, биват глобявани. Санкцията е 300 лв., ако електронният фиш, който получи нарушителят бъде платен в 14-дневен срок. В случай обаче, че той бъде спрян в същия ден от ТОЛ полицията, то нарушителят ще има възможност да заплати компенсаторна такса, която е в размер на 70 лв. От АПИ съобщиха, че само за ден камерите са заловили 730 нарушители, докато тол полицията - едва 75 автомобила, които са си платили на  място компенсаторната такса от 70 лева. Тя важи за един ден.

Припомняме, че в края на 2018 г., когато Северната скоростна тангента беше открита официално, по нея се появиха знаци, указващи, че винетката е задължителна. Това предизвика сериозен обществен отзвук, защото пътят реално се намира в рамките на града. Вследствие на разразилите се спорове за това дали трябва да се плаща или не, в началото на месец януари 2019 г. министър-председателят Бойко Борисов заяви, че както Южната дъга е в рамките на София, така и Северната тангента е в рамките на града

„Разпоредил съм винетната система да се отчита както досега", каза тогава премиерът Борисов. И след тази заповед АПИ и Столична община обявиха, че започват преговори за това какви законодателни промени да се направят, за да не се налага водачите да плащат за преминаването по Северната скоростна тангента.

От АПИ не коментираха дали и колко подобни на това със Столичната община споразумения са сключили в страната.