Назад

Анализ казва как се живее в 2 софийски квартала и да се строят ли още блокове там

 


24.09.2020 г., с. 5

 

Анализ казва как се живее в 2 софийски квартала и да се строят ли още блокове там

 

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Анализ за стандарта на живот в два столични квартала стартира общинското предприятие „Софияплан". Той трябва да покаже проблемите и потенциала за развитие на „Кръстова вада" и „Витоша ВЕЦ - Симеоново".

Двата квартала са сред най-атрактивните инвестиционни зони в София заради близостта до центъра и до Витоша. Интензивното застрояване там обаче доведе до липса на достатъчно зелени площи, публични пространства, образователна и културна инфраструктура.

Анализът е възложен на Съюза на урбанистите, който ще работи с район „Лозенец" и направление „Архитектура и градоустройство". Проучването обхваща територията на запад - по бул. „Черни връх", на юг - по околовръстния път, на изток - по бул. „Симеоновско шосе", на север - по улиците „Ф. Кутев", „Сребърна", „Шаварски път", зоопарка и „Чавдар Мутафов".

Ще се анализират условията на живот по 5 направления: устроена, жизнена, здравословна, сигурна и характерна среда. Планират се теренни проучвания и срещи с граждани, за да се съберат данни за нагласите им.

Експерти ще изчислят поемния капацитет на жилищния фонд в двата квартала и потенциалната жилищна площ, която може да бъде изградена според устройствените планове, за да се предвиди ефектът върху качеството на средата.

Подобен анализ вече беше направен за „Манастирски ливади - изток". Очаква се данните от проучванията да са ясни през лятото на 2021 г.