Назад

3 незаконни сгради в имението на Ел Чапо на Витоша, събарят ги

27.08.2020 г., с. 6
 

Дадоха му 2 седмици сам да ги срути, ако откаже - общината ще го направи

3 незаконни сгради в имението на Ел Чапо на Витоша, събарят ги

Кървавият олигарх вдигнал нелегално офис с гаражи, едноетажна къща с оранжерия и склад около вила „Аглика“
 

3 незаконни постройки е издигнал кървавият хазартен бос с 19 обвинения, укриващ се в Дубай – Васил Божков, в имението си на Витоша. Това е установила проверка, разпоредена от държавното обвинение, стана ясно от съобщение на Върховната административна прокуратура.

Нелегалните сгради са на територията на вила „Аглика“. След излизането на резултатите от проверката ДНСК и главният архитект на София са наредили постройките да бъдат съборени, като е даден 14-дневен доброволен срок. Ако Ел Чапо откаже, тогава ще се премине към принудително срутване.

Проверката показала, че Ел Чапо, който завлече 700 млн. лв. от хазната и пръска милиони евро за суперлуксозни вили, самолети, яхти и почивки, е вдигнал три незаконни обекта. Те са двуетажна офисна сграда с гараж, складове и два навеса, едноетажна сграда с прилежаща тераса и частичен полуподземен гараж - оранжерия и едноетажен склад.

След изготвяне на доклада от проверката
ВАП е сезирала столичния кмет Йорданка Фандъкова

за контрол относно спазване  на всички изисквания на Закона за устройство на територията (ЗУТ).

В резултат на извършените проверки на място и по документи от страна на дирекция „Общински строителен контрол“ - направление „Архитектура и градоустройство“, са издадени три констативни акта за незаконни строежи, уточниха от обвинението.

Сградите са построени без одобрени инвестиционни проекти и без разрешение за строеж, както и в несъответствие с предвижданията на плана за управление на природен парк Витоша. Въз основа на тези констатации от главния архитект на СО са издадени
три заповеди за премахване на незаконните строежи

Определен е 14-дневен срок за доброволното изпълнение, като Ел Чапо ще трябва предварително да направи и план за извозване на боклуците от срутването. Ако олигархът беглец откаже, ще се премине към принудително премахване на обектите.

 

Общината задейства процедурата

Главният архитект на София Здравко Здравков издаде заповеди за премахване на три незаконни постройки на територията на вила „Аглика“ в парк Витоша, съобщиха от "Московска" 33 малко след като от ВАП съобщиха резултатите от проверката.

Със заповедите за премахване на незаконните строежи от главния архитект на София е определен 14-дневен срок за доброволно изпълнение от влизането им в сила. Преди извършването на дейностите по премахването им търговското дружество е длъжно да внесе план за управление за строителните отпадъци и план за безопасност в район Витоша, с което да гарантира спазване на изискванията и нормите за безопасност.

При неспазването на срока за доброволно изпълнение Столичната община ще премине към действия по принудително премахване на незаконните строежи, съобщиха оттам. Дирекция „Общински строителен контрол“ на Столичната община продължава проверките на всички строежи, намиращи се в частни резиденции и други имоти на територията на природен парк Витоша от страната на хижа „Алеко“.