Назад

25-и София Филм Фест: Това е Фестивалът!


05.03.2021 г., с. 19

 

25-и София Филм Фест: Това е Фестивалът!

 

„Щом го виждаш - има го" е логото на международния кинофестивал (11 до 31 март), който за 25-и път показва „извадка" на най-качествените игрални и документални филми. София Филм Фест е в списъка с 50-те най-значими световни фестивали.

Над 129 филма ще вървят в софийските киносалони, в Бургас, Пловдив и Варна, а 70 - по водещата онлайн платформа на Фестивал Скоуп/Шифт 72.

Акценти са конкурсните програми, българските игрални и документални премиери, балкански конкурс, юбилейни програми с шедьоври от световното кино на гостували в София режисьори и на 24-те носители на Наградата на София. А филмът на акад. Людмил Стайков в дигитален вариант „Ханът и империята" ще има прожекция в Зала 1 на НДК (31 март).

Продължението на фестивала е през септември с потвърденото присъствие на режисьорите на предвидените филми.

Официалното откриване на 25-ия СФФ е в зала 1 на НДК с премиерата на филма на Камен Калев „Февруари", част от официалната селекция на Кан 2020. Ще бъде връчена и Наградата на София за цялостен принос на музикалния, филмовия и театралния композитор Теодосий Спасов и на иранския режисьор Джафар Панахи, представител на новата вълна в иранското кино, със забрана за режисиране и напускане на страната за 20 години. Плакетът на наградата е на Георги Чапкънов - Чапа: умален образ на статуята му на Света София в столицата.

Режисьорът и графичен дизайнер Теодор Ушев е председател на международното жури за Голямата награда „София-град на киното". Чака ни необикновено1 издание на СФФ, обещава създателят му Стефан Китанов-Кита. Подробностите са на сайта www.siff.bg