Назад

10-местни кабини, ако се възстанови Княжевският лифт

20.02.2020 г., стр. 6

“Витоша ски” внесе документи, 8 млн. евро за реконструкцията

“Витоша ски” внесе мотивирано предложение за допускане на изработването на Специализиран подробен устройствен план за обект “Пътническа въжена линия Княжево - Копитото, така както изисква действащата нормативна уредба. Документацията е вече в направление “Архитектура и градоустройство” при Столичната община.

С това се слага край на спекулациите, че фирмата няма намерение да прави нещо в планината на столичани.

“Нашият анализ показва, че Законът за горите и действащият план за управление на Природен парк “Витоша” правят невъзможно това да се случи законно. Въпреки това обаче определени специалисти твърдят, че е възможно, и дават примери за подменено съоръжение в зона, която обаче не е природен парк. Преди 3 седмици ние официално поканихме тези специалисти да ни консултират как според тях това може да се реализира, но до този момент никой не откликна”, коментираха от фирмата.

Още преди изборите номиналният собственик на “Витоша ски” Ерих Гумерер е имал среща с кмета на София и главния архитект Здравко Здравков, на която ги е запознал с плановете на “Витоша ски”. Гумерер е изпълнителен директор на най-големия производител на технологичен сняг “Техноалпин” с оборот от над 700 млн. евро годишно, който работи в 2226 световни курорта, като в голяма част от тях има и акционерно участие. За всички съоръжения на Витоша има оферти от двамата най-големи производители на лифтове в света “Допелмайер” и “Лайтнер”. Те са официално подадени в българската фирма.

По предварителни планове възстановяването и реконструкцията на лифта над Княжево ще струва минимум 8 млн. евро. Кабинките ще са с 10 места, капацитетът като начало ще бъде 2500 души на час.

Ще се ползва същото трасе, но няма как да бъдат включени старите стълбове и стъпки, защото при новите лифтове те са различни. И точно тук идва конфликтът между закон и устройствен план - единият забранява да се изключват земи от горския фонд, а другият го разрешава.

Ако реконструкцията се осъществи, на долната станция ще трябва паркинг за най-малко 1000 коли.