Назад

За по-чист въздух в София!

05.12.2019 г., стр. 5

Слагат филтри на 2000 комина

Спират 80% от фините прахови частици

МИЛЕНА ДИМИТРОВА

Специални филтри ще бъдат монтирани на 2000 комина в София.

Те ще спират 80% от фините прахови частици, които се отделят при горенето на дърва и въглища, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова, която инспектира монтирането на един от тях в къща в „Красна поляна“. Кварталът е един от най-замърсените в София заради използването на твърдо гориво и засиления трафик на автомобилите.

Безплатно

Пречиствателите се предоставят на хората безвъзмездно, а финансирането е от Столична община. Програмата е насочена към районите „Красна поляна“ и „Слатина“, за да могат да се радват жителите им на по-чист въздух. „80% е ефективността на използването на филтри. Това не е кардиналното решение на проблема, но има редица къщи, които не могат да вземат участие в двете големи програми на общината за подмяна на печките на дърва и въглища с по-еко-логични отоплителни уреди“, уточни още Фандъкова. „Заедно с големите проекти, които успяхме да защитим с европейски средства и тази програма, до 3 години очакваме намаление на замърсяването от дърва и въглища на 1/3 от домакинствата“, от-беляза още тя.

90% от филтрите ще бъдат поставени в квартал "Факултета", отбеляза пък кметът на район „Красна поляна“ Иван Чакъров. Той обясни, че има 3-4 случая на задържани от полицията роми, които горят гуми и кабели.

Цена

Цената на един филтър е 3950 лева, като тя включва доставката и монтажа. Филтърът работи на електростатичен принцип. Той спира не само замърсяването, но и миризмата, която се получава при изгарянето, разказва управителят на фирмата, изпълнител на проекта, Даниел Дамянович. Очаква се до края на годината да бъдат монтирани филтри на още 180 домакинства.