Назад

Връщат на поправителен ремонта на площад „Александър Невски"

07.11.2019 г., стр. 7

МАРИЯ НИНОВА

Главният архитект на София Здравко Здравков връща на поправителен изготвения проект за реконструкцията на Зона 4, в която влиза площад „Св. Александър Невски", булевардите „Цар Освободител", „Васил Левски" и прилежащите улици. Това става ясно от обществената поръчка на Столичната община.

Пространството около храма трябва да се ремонтира основно, а спечелилите архитектурния конкурс са студио А.Д.А, които проектираха и ремонта на ул. „Граф Игнатиев". В обществената поръчка Здравков подробно описва какво трябва да се промени в проекта. Има изискване за въвеждане на етапност при изпълнението на обекта, а не цялостно блокиране на пространството.

На площад „Св. Александър Невски" трябва да бъдат поставени и самопочистващи се тоалетни. Подмяна на уличното осветление и подземни контейнери за отпадъци също трябва да влязат в преработения проект за обновяването на зоната. Относно настилката в изискванията на главния архитект се посочва, че трябва „да се прецизират детайлите на всички тротоарни настилки по отношение дебелината на основните пластове, правилно обозначаване на материалите в пътните конструкции, както и стандартите, на които трябва да отговарят". За реконструкцията на бул. „Цар Освободител" Здравков изисква да се уточнят местата и необходимите количества жълт керамичен паваж за репариране на пътната настилка спрямо състоянието към момента.

Също така да се даде детайл за повдигнатата паважна настилка при кръговото кръстовище на булеварда, като се има предвид наличието на трамвайни релси.