Назад

В София от догодина вдигат данъците за стари и мощни коли

 

Такса смет без промяна, налогът за имотни сделки нагоре

ТАНЯ КИРКОВА

Данъкът на автомобилите с нисък екостандарт и висока мощност в София се увеличава от 2020 г.

Повече ще се облагат и сделките с имоти и МПС. Това предвиждат промени в Наредбата за местните данъци и такси, която СОС трябва да приеме до края на годината. Планира се измененията да влязат в сила от началото на 2020 г., обявиха кметът Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. Запазва се ставката на имотния данък и на такса смет.

Причини

Подобряване качеството на атмосферния въздух и подобряването на улиците и кварталите са двете приоритетни задачи, които си поставям, каза столичният кмет. За осигуряване на средства за тяхното изпълнение се предлага увеличение на данъка върху колите с най-ниски екологични стандарти - 0,1,2,3,4 , като колите Евро 5 и 6, които са близо 190 000, ще запазят досегашния еко-коефицент 0,4. Увеличава се и ставката на данъка на мощните коли с мощност над 74 квт (99 к.с.). Това са двата компонента в данъка за колите, които по закон общините имат право да променят, за да реализират своите политики, обясни Фандъкова. „Справедливият принцип е най-замърсяващите коли да плащат повече, което в момента не е така“, поясни кметът.

Увеличение

Данъкът ще се увеличи различно в зависимост от екостандарта и мощността им, обясни зам.-кметът Дончо Барбалов. За кола 200 коня и стандарт Евро 6 данъкът ще се увеличи със 104 лева до 326 лева, даде пример Дончо Барбалов.

За колите с най-малка мощност, но с ниски екостандарти, увеличението е от 3 до 10 лв. За автомобилите до 100 конски сили, които са най-масовите в София, увеличението ще е между 7 и 40 лв., като 40 лв. е за колите с екостандарти 0,1,2. За автомобилите със стандарти 3 и 4 увеличението е със 17 лв. За около 360 000 коли няма да има увеличение на ставката за мощност на данъка. В столицата са регистрирани над 787 000 коли.

Столичната община очаква от увеличението на данъка върху колите да събере около 18 млн. лева допълнително. Те ще се изразходват за подобрение на градския транспорт и за квартални паркове и градини.

Имоти

Данъкът върху сделките ще се увеличи от 2,5 на 3 процента и от него в хазната на София ще влязат допълнително 20 млн. лева. Те са предвидени за улици и тротоари в кварталите. Половината от сумата ще бъде дадена на районните кметове, каза Фандъкова.

Заедно с бюджета на Столичната община в СОС ще бъде предложена програмата, в която ще бъдат заложени новите линии на довеждащия транспорт в кварталите "Овча купел", "Горна баня" и "Люлин".