Назад

В проектобюджета за чистота на столицата- 200 000 лв. повече за лъскане на междублоковите пространства

22.11.2019 г., стр. 3

1 млн. лева  са предвидени  за изнасяне на вехтории до контейнерите

200 000 лв. повече са средствата, които ще бъдат дадени на районните администрации за косене, почистване и поддържане на междублоковите пространства. Цялата сума по това перо е 8,2 млн. лв. Средствата са заложени в проекта на бюджета за почистването на града през 2020 г., заяви зам.-кметът по екология в общината Йоана Христова пред журналисти.

Христова посочи още, че в план-сметката на общината е заложено улиците, по които се движи градският транспорт, да бъдат измити четири пъти годишно.

„Общо 76 653 дка улици ще бъдат измити през следващата година, а чрез автоцистерни с дюзи, с кратност 24 пъти, ще бъдат измити всички улици в града, което представлява още 290 000 дка. Увеличаваме общо МАШИННОТО МИЕНЕ НА УЛИЦИТЕ С 83% и със 7% повече от 2019 г. да бъдат изметени машинно улиците на града“, съобщи още Христова и добави, че това са част и от мерките за опазване чистотата на атмосферния въздух в столицата. Над 1 млн. лева повече пък са предвидени и за събирането на едрогабаритни отпадъци от домакинствата, разясни още зам.-кметът.

С 67 млн. лв. ще се събират, извозват и обезвреждат битовите отпадъци на територията на София, каза още Христова. Таксата за депониране на сметта, която общината трябва да плати, пък е 3 млн. лева.

Над 200 млн. лева са заложените средства за почистване на София през 2020 г. Това е с 5.4% повече в сравнение с 2019 г. Въпреки увеличената сума за метене и миене ТАКСА СМЕТ НЯМА ДА СЕ ПОВИШАВА увери Христова.

Около 50 000 лв. са глобите, наложени през ноември на сметопочистващите фирми за събиране на листата по улиците, съобщи зам.-директорът на Столичния инспекторат Петър Николов. През 2020 г. ще бъде повишена и заплатата на инспекторите с 10%, добави той. Средствата за зимно почистване остават, както и през тази година, в размер на 17 млн. лв. С1 млн. лв. се увеличават парите за поддръжката на пътната мрежа в парк Витоша и Южната дъга.

Очаква се до месец-два да приключи процедурата за избор на почистващи фирми. Изискванията към тях са по-високи, ще се следи за редовното и по-навременно събиране на битови отпадъци, обяви Йоана Христова.