Назад

Туристите са млади – имат средни доходи, идват повече заради историята, два пъти по-малко кацат тук за купона

17.09.2019 г., с. XXXIII

 

Туристите са млади – имат средни доходи, идват повече заради историята, два пъти по-малко кацат тук за купона

 

∙ 547 926 чужденци са посетили столицата за 6-те месеца на 2019 г.

∙ 37% спят в квартири от Airbnb и официалната статистика не ги лови

∙ Вече идват повече китайци и хървати, намаляват италианците и немците

 

ДАРИНКА ИЛИЕВА

547 926 туристи са посетили София през първите 6 месеца на годината. Според официалната национална статистика това е 2% ръст от 2018 г. Броят на нощувките е 940 835. Статистиката обаче не лови гостите и нощувките в местата за настаняване с под 10 легла. По данни на AirDNA Market Minder през август 2015 г. предлаганите имоти в София в платформата Airbnb са били 613, а през юли 2019 г. те вече са 3030.

37% от туристите избират това настаняване, отчита общинското предприятие „Туризъм".

Иначе в топ 5 на избралите София, са от Германия, Израел, които са с 3% повече,  Гърция, Италия и Великобритания. Макар да има известен спад при туристите от Италия, Германия и Великобритания, те все още са най-много.

Затова пък все повече интерес към София има от далечни пазари като Китай, Австралия и Канада. Ръст има и на туристите от Хърватия - 37%, Русия - 8%, Сърбия - 9%, и Испания - 4%.

Столицата се възприема като изгодна дестинация, която е сравнително леснодостъпна, но все още няма особени отличителни характеристики. Туристите в София са основно на възраст от 20 до 50 години, с ниски до средни доходи, жители са на големи населени места на икономически развити държави, хора с широки и разнообразни интереси и открити за общуване с местните.

Според анкета на „Визия за София" посещението на исторически забележителности е водещ мотив за 45%, следвани от тези, които идват с цел бизнес -23%. Пътуванията за почивка и развлечение имат дял от 20%, а гостуването при роднини и приятели - 6%.

София е предимно младежка дестинация, но нощният живот е допълнение към преживяванията, без да е основна цел. Заради купона идват 14% от туристите.

„Градът е интересен с историята, културата и традициите си", посочват като мотив за посещение 59,3%. Други предимства са евтините самолетни билети и доброто съотношение между цена и качество.

Според същото допитване среднодневните разходи, сред които влизат настаняване, транспорт в града, храна, напитки, пазаруване и забавления - 34% посочват, че харчат между 21 и 50 лв. В тази група най-много са туристите между 25 и 34 г.