Назад

Тео Ушев разплака публиката с „Физика на тъгата" и призна, че се стреми да е летящ човек

19.11.2019 г., с. 64

Тео Ушев разплака публиката с „Физика на тъгата" и призна, че се стреми да е летящ човек

МИТЬО МАРИНОВ

Първите българи, които гледаха в НДК филма на Теодор Ушев „Физика на тъгата" по романа на Георги Господинов, плакаха и дълго аплодираха двамата творци.

Йорданка Фандъкова връчи грамота на Теодор Ушев за културния му принос в София. Кметът беше гост на спектакъла в НДК „Нарисувай ми тъга".

Прочутият аниматор получи и приза на НДК за цялостен принос към българската култура. Домакините бяха поканили да му я връчи първият и единствен, както отбеляза самият Ушев, негов учител по анимация - Красимир Иванов,

„Не виждам откъм награди какво още има да получава. Мисля, че тази ще му е предпоследната", каза той и прегърна ученика си.

„Тази награда ми е най-важната. Напомня ми на летящ човек. Това е основното, към което се стремя", сподели, видимо развълнуван, Ушев. Статуетката е римейк на статуята „Възраждане" на Димитър Бойков в централното фоайе на НДК.

За първи път Тео представи и уникалния проект на Токийския университет, в който участва - анимация по „Четирите годишни времена" на Вивалди. Той е автор на анимацията към „Зимата".