Назад

Статуята на Пенчо Славейков вече е с нов бастун

22.11.2019 г., стр. 40

От желязо е и е закрепен по-здраво, за да не го откраднат отново

Даринка Илиева

Статуята на Пенчо Славейков    от   емблематичната  скулптурна композиция, в която той е седнал с баща си Петко, в София вече е с нов бастун. Причината за подмяната е, че преди дни вандали  задигнаха бастуна. Новият е  железен и е закрепен по-здраво, за да не стане отново обект на вандалски посегателства. Изработен е от реставратори под вещото ръководство на автора на композицията Георги Чапкънов.

„Надяваме се МВР да залови „бастуна", който си позволи да посегне на творбата, а съдът да го „възнагради" с |дълги месеци „на топло", написа във фейсбук зам.-кметът по култура и образование на София доц. Тодор Чобанов, след като проследи поставянето на липсващия елемент от композицията.

За вандалския акт стана ясно преди седмица, когато граждани, забелязали липсващия бастун, съобщиха в социалните мрежи. От Столичната община веднага поръчаха копие, чиято изработка струва около 500 лв. На полицията са предадени и записи от камерите в района, но все още извършителят не е установен. Пейката на Славейкови беше демонтирана по време на ремонта на площада тази година и бе върната преди няколко месеца, след като беше реставрирана. Иначе е поставена на площада през 1998 г. „Стига с този бастун!", избухна авторът проф. Георги Чапкънов.

Той разказа, че при направата на този елемент за паметника се е опирал само на необходимостта му за поета, защото е накуцвал. Не е ползвал прототип на оригинален бастун от музея „Пенчо и Петко Славейкови" . За съжаление, почти няма паметник на Георги Чапкънов, който да не е бил осквернен от вандали, дори цели негови градски творби на култови места в София безвъзвратно са изчезнали.

Ще напомним само случая с балерината във фонтана пред Народния театър, съборена от подпийнал студент. Чапкънов си пожелава здраве, защото има интересна поръчка - да направи паметник на Васил Левски за Троян. Досета той не е портретувал Апостола.