Назад

София с най-висок рейтинг от балканските столици

05.12.2019 г., стр. 4

"От днес София има най-високия кредитен рейтинг от столиците на Балканите." Това обяви премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на МС в сряда, цитирайки данни на международната рейтангова агенция S&P Global Ratings.

Той припомни, че агенцията е повишила кредитния рейтинг и на България преди няколко дни.

"Това им го подаряваме на нашите критици. Когато те постигнат такива резултати, правителството и държавата да имат най-високия рейтинг на Балканите, а и в сравнение с Русия, Турция и Унгария, а столицата ни да е на първо място сред всички останали, тогава ще им слушаме критичните бележки", каза премиерът. По-късно в ефира на bTV той изброи показалите, по които е съставена оценката, сред които е устойчивият икономически ръст. И визирайки твърденията на политическите си опонента попита: „Къде е застоят?".

Междувременно от Столичната община също съобщиха за повишаването на кредитния рейтинг. Според анализаторите от S&P Global Ratings след местните избори в управлението на София имало приемственост, която ще осигури по-нататъшната финансова стабилност и поддържаната висока лик-видност. Международната кредитната агенция очаквала също така Столичната община да продължи да осигурява високото ниво на собст-вени приходи, както досега.