Назад

Слагат 30 нови контейнера за текстил в столицата

13.09.2019 г., стр. 7

Столичната община поставя още 30 специализирани контейнера за текстил във всички райони на града. Това стана ясно при инспекция на зам.-кмета по екология Йоана Христова на новите кофи за дрехи в „Овча купел".

„С 30-те нови контейнера надграждаме системата за текстилни отпадъци на територията на Столичната община. Общият брои на съдовете вече е 72", съобщи Христова и припомни, че през февруари кметството е започнало поставянето на първите 42. От тогава са събрани над 368 тона текстилни отпадъци и обувки.

С въвеждането на тази система София разширява разделно събираните потоци отпадъци, с което се намалява вредното им влияние върху компонентите на околната среда, включително и върху качеството на атмосферния въздух, каза още зам.-кметът.

Новите контейнери са бели, брандирани с лента, която показва видовете отпадъци, които могат да се поставят в тях. Чрез GPS пък ще се следи запълването на съдовете. Те са създадени така, че да предпазват събраните текстилни изделия от атмосферните влияния и да ги защитават от кражби. Контейнерите отговарят на стандартите и притежават европейски сертификат за качество на ЕС", обясниха от „Московска" 33.

Събраните в контейнерите отпадъци се транспортират от специализираните компании за третиране на текстилни отпадъци до техни площадки, на които се извършва последващо сортиране на съдържанието в контейнерите. При процеса отпадъците се разделят по видове, като годните за повторна употреба се отделят. Друга част от текстилните отпадъци се сортират и нарязват и се използват като памучни парцали за индустрията.